Un cuplu de tineri antreprenori din Brașov a descoperit cea mai bună soluție de a produce carne de pui sănătoasă, ca cea din ograda țăranilor, dar la scară mare, apropiată de cea industrială. Cei doi tineri, stabiliți de puțin timp în comuna buzoiană Gălbinași, au inventat un grajd mobil, asemenea unei sere, în interiorul căruia sute de păsări cresc direct pe pășune, unde au parte de o dezvoltare naturală și lentă.
Cosmina şi Şerban Dinu au înființat, anul trecut, la Gălbinași, prima microfermă de păsări pășunate din România. Anul acesta, tinerii antreprenori și-au extins afacerea cu ajutorul unei sere mobile, de 12 metri lungime și 6 metri lățime, care nu are podea, astfel încât păsările să aibă contact cu verdeața de pe sol.
Sistemul de tip seră a fost construit de tatăl Cosminei, după un proiect îmbunătățit de el. Adăpostul prevăzut cu tălpi asemenea unei sănii poate fi mutat, cu toate păsările din interior, în doar trei-patru minute. Puii nu pot sta mai mult de o zi în acelaşi loc, pentru a permite solului să se regenereze rapid.
Investiţia în ferma avicolă din Gălbinași depășește 10.000 de euro, din care cei mai mulţi bani au intrat în amenajarea centrului de sacrificare, construcția adăpostului tip seră și dotarea cu adăpătoare, hrănitoare, despărţitoare şi instalaţiile de curent şi apă.
Cosmina Dinu este specialist în politici şi management de mediu, iar Şerban Dinu, în IT, iar microferma avicolă dezvoltată de ei a devenit operaţională în iunie 2020, în perioada pandemiei. Au ales acest model de afacere, după ce au constatat că piața duce lipsă de carne de pasăre produsă în sistem gospodăresc.
Într-un astfel de sistem, cel puțin patru serii a câte 600 de păsări pot fi crescute anual. Proprietarii lor vor să omologheze invenția și să o multiplice, în cursul anului viitor.