Aproape 60 la suta dintre români ar vrea să se vaccineze impotriva Sars Cov 2. Datele reies dintr-un sondaj realizat saptamana trecuta, de Centrul de Sociologie Urbana și Regională.
Potrivit cercetării sociologice, 53% dintre români nu văd cu ochi buni campania de vaccinare contra COVID-19, faţă de 41% care consideră că efortul autorităţilor funcţionează.
Întrebaţi dacă s-ar vaccina, participanţii la sondaj au răspuns în proporţie de 38% că s-ar vaccina cu siguranţă, iar 21% au răspuns că probabil se vor vaccina, deşi mai aşteaptă. Doar 12% sunt hotărâţi să nu se vaccineze, în vreme ce alţi 12% afirmă că probabil nu se vor vaccina. Aproape 13 la suta dintre romani sunt inca nehotarati.
Atunci cand vine vorba luarea deciziei de a se vaccina sau nu , 44 la suta dintre romani spun ca au fost influentati de medici, 36 la suta de membrii familiei, iar pentru 24 la suta a contat si parerea prietenilor.
Studiul CURS a fost realizat, prin telefon, in perioada 11-15 ianuarie, pe un esantion de 1100 de persoane, cu varste de 18 ani si peste.
Intre timp, campania de vaccinare continua pentru persoanele ce fac parte din categoria a II-a, si anume, cei cu varsta de peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice si angajatii din domenii esentiale.
Programarea se poate face individual, prin medicii de familie, prin serviciile de call center, prin direcțiile de asistență socială și prin aparținători.
În cazul persoanelor care deservesc activități esentiale, programarea se face prin angajator, dar beneficiarii pot alege ziua și locul unde vor să se vaccineze.
Pana acum peste 300 de mii de romani au reusit sa obtina o programare pentru imunizarea impotriva sars cov 2.
Numărul total de persoane vaccinate anti- covid 19, cu vaccinul Pfizer- BioNtech, de la inceputul campaniei depaseste 235 de mii, dintre care aproape 2000 de persoane au fost primit si a doua doza. In total, 809 persoane au avut reactii adverse comune si minore, fie durere la locul injectarii, fie dureri de cap, dureri musculare sau febra.