Alina Răducan
Ministerul Agriculturii a cerut ca taxa pe stâlp să fie eliminată în cazul construcțiilor din mediul de afaceri agricol. Așa că silozurile, fermele sau halele sunt absolvite de această taxă, iar fermierii au obținut o scutire de câteva zeci de milioane de euro, bani pe care îi pot investi oricum și în orice își doresc. Ceilalți mai așteaptă până în 2017, pentru că mediul de afaceri din România este îngrijorat de efectul pe care l-ar putea avea eliminarea acestei taxe.
Ani de-a rândul toți finanțiștii, analiștii, ori antreprenorii mai mari, sau mai mici au strigat într-o singură voce că, în România, mediul de afaceri este sufocat de numărul de taxe și impozite. Vine un guvern, nici măcar nu mai contează culoarea sa politică și începe să rezolve problema: scade CAS-ul, micșorează TVA-ul la alimente, la serviciile turistice, introduce bonuri valorice pentru relansarea turismului autohton și propune eliminarea taxei pe stâlp precum și scăderea TVA-ului la absolut toate produsele și … surpriză! Nu e bine! Sub pretextul ”suntem îngrijorați de situația economică viitoare” toți analiștii au uitat cât de mult au criticat taxa pe stâlp și majorarea TVA-ului la 24%.
Dacă ne amintim și anul trecut când același guvern a anunțat scăderea CAS, au existat o multitudine de părericare nu făceau nimic altceva decât să critice. Ce anume? Poate faptul că după 20 de ani, în sfârșit cineva a făcut ceva pentru mediul de afaceri. Conform analiștilor, din octombrie anul trecut și până astăzi au rămas în contul firmelor private nu mai puțin de un miliard și jumătate ca urmare a scăderii CAS-ului cu 5%. Banii s-au dus fie în salarii, fie în investiții, fie în consum. Dar pentru prima dată mediul de afaceri a primit o susținere puternică din partea statului. A fost bine? A fost rău? Ar trebui să-i întrebăm pe aceiași analiști.
Cert este că în momentul în care același guvern va fi tras la răspundere, va avea răspunsul potrivit: ”Noi am vrut să micșorăm taxele, voi v-ați împotrivit!” Situație ideală pentru un guvern care ar trebui să fie mai mult decât încântat de faptul că propunerea a venit chiar din partea mediului de afaceri și că va colecta, implicit mai multe taxe, fără măcar să-și propună asta.
Poate că mai multă inițiativă și mai mult curaj din partea acestui mediu de afaceri ar putea reprezenta cheia pentru revenirea României. Este cel puțin ciudat când vezi aceeași oameni care au susținut până nu demult că în România sunt prea multe taxe, acum se plâng că eliminarea lor ar fi un adevărat dezastru. Dar cum nouă românilor ne place să criticăm…