Un buzoian a reușit să facă senzație la Campionatul Mondial de Karate pentru cadeți, competiție găzduită, la jumătatea lunii septembrie, de Sala polivalentă din București. Este vorba de Sebastian Lupșa, sportiv care a reușit să aducă pentru România medalia de aur la echipe cadeți masculin, dar și medalia de argint, la individual cadeți masculin. La doar 14, buzoianul are un palmares de invidiat, cu zeci de medalii la competiții naționale și internaționale. Sebastian Lupșa a acordat un interviu, în exclusivitate, pentru săptămânalul „Scurt pe 2” în care dezvăluie, printre alte amnunte interesante din viața sa, și care sunt „ingredientele” unei cariere de succes în karate.
Nume, prenume: Sebastian Lupșa;
Data si locul nasterii: 28 noiembrie 2002, Buzău;
Club: CSA Steaua București;
Antenori: Costin Stanciu, Cristian Bogza și Paul Popa.
Reporter: Sebastian, de la ce vârstă ai început să practici karate şi cine te-a îndrumat către acest sport?
Sebastian Lupșa: Am început să practic karate la vârsta de 10 ani. Vărul meu este și el fost campion de karate și când vedeam la el cupele și medaliile pe care le-a câștigat de-a lungul timpului, îmi doream să le am și eu pe ale mele.
Rep.: De ce ai ales karate? Ce te-a atras în mod deosebit la acest sport?
S.L.: Karate-ul nu este un sport de contact, este un sport de semi-contact unde lovirea adversarului este interzisă prin regulament. Tehnicile trebuiesc executate cât mai aproape de țintă, practic îi arați adversarului ca l-ai fi putut lovi, iar pentru acestea primim puncte în funcție de nivelul la care lovim și tehnica folosită.
Rep.: Recent, ai obținut rezultate foarte bune la Campionatul Mondial de Karate pentru cadeți, de la București? Care a fost rețeta performanței la acest puternic turneu internațional?
S.L.: Așa este, în premieră, România a găzduit această ediție a Campionatului Mondial de Karate. Pot spune că nu am avut o pregătire specială pentru acest eveniment, este rezultatul muncii pe care o depunem de 4 ani și jumătate, deoarece la sală încercăm, de la zi la zi, sa ne perfecționăm tehnicile și să ajungem la cel mai înalt nivel.
Rep.: Care este ce mai important succes obţinut de tine până în momentul de față?
S.L.: Până acum, am câștigat 34 de medalii – 23 de aur, 6 de argint și 5 de bronz – printre care 3 titluri de campion național și de două ori câștigător al Cupei României. Anul trecut, am reușit să câștig medalia de aur la Campionatul European din Austria, la individual, și bronz, cu echipa. Însă, de departe, aceste două medalii de la Campionatul Mondial sunt cele mai importante pentru mine.
Rep.: Ai un idol în karate pe care îl admiri în mod deosebit?
S.L.: Da, este vorba despre Rafael Aghayev. Acesta este un sportiv din Azerbaidjan care, la nivel de seniori, a câștigat de 5 ori Campionatul Mondial.
Rep.: La ce competiții vei participa în perioada următoare?
S.L.: Avem un calendar competițional foarte încărcat, cu multe competiții naționale dar și internaționale. Sper să reușim să bifăm cât mai multe dintre ele.
Rep.: În afară de karate, sport pe care îl practici, îndrăgești în mod deosebit un alt sport?
S.L.: Îmi place și fotbalul, chiar am și practicat puțin fotbal înainte de a mă apuca de karate.
Rep.: La clubul de karate la care activezi, mai sunt sportivi care crezi că vor obține performanțe remarcabile pe viitor?
S.L.: Chiar dacă sunt sportiv legitimat la CSA Steaua, eu mă pregătesc în continuare alături de Sensei Costin Stanciu la Buzău. Avem o echipă valoroasă formată din copii, care au ieșit campioni naționali pe mai multe categorii de vârstă. Sunt sigur ca în viitor vor fi și alții care vor reuși sa câștige competiții importante. Drept dovadă, la acest Campionat Mondial, colegul meu Radu Cărbuneanu (în vârstă de 10 ani), a câștigat medalia de bronz cu echipa de copii 10-11.
Rep.: În caz că un copil sau adolescent intenționează să practice karate, care ar fi primele sfaturi pe care i le-ai oferi? Ce calități trebuie să aibă?
S.L.: I-aș spune ca pentru a reuși în karate trebuie să fie foarte serios la antrenamente și să dea 101% din ceea ce poate. Calitățile necesare sunt mobilitate, viteză, îndemânare, rezistență și forță. În primul rând, trebuie sa fie serios și să își dorească să învețe pentru că aceste calități motrice vor fi câștigate de-a lungul antrenamentelor.
Rep.: Sebastian, se spune că acest sport te educă și din punct de vedere mental? Este adevărat?
S.L.: Da, este adevărat! Karate-ul te ajută să devii un om echilibrat. Crești cu anumită conduită morala și te dezvolți armonios. Ajută la dezvoltarea capacității de concentrare si de atenție, iar cursurile de karate atrag după sine căpătatea încrederii, a respectului de sine și a respectului față de cei din jur.
Rep.: Ce îți place să faci în timpul liber? Ce hobby-uri ai?
S.L.: Puținul timp liber pe care îl am îmi place să mi-l petrec cu prietenii mei, să ma plimb cu bicicleta și să mă joc pe PlayStation.
Rep.: Care este visul tău în carieră?
S.L.: De anul trecut, karate-ul este sport olimpic și visul meu, ca al oricărui alt sportiv, este sa reprezint România la Olimpiadă. În 2020, este prima ediție a Jocurilor Olimpice în cadrul căreia Karate-ul va fi prezent, însă vârsta nu îmi permite nici să mă gândesc la o eventuală participare. Trebuie să mă pregătesc în continuare, să cresc și să reușesc să mă mențin la cel mai înalt nivel în speranța că ma voi putea califica la Jocurile Olimpice din 2024.
Interviu realizat de Leonard Bunilă
EXPLICAȚII POZE:
- Sebastian, alături de antrenorul său, sensei Costin Stanciu
- Sebastian Lupșa și Douglas Brose (foto dreapta), dublu campion mondial de karate