Autor: Tatiana Botiță
Mult zgomot, pentru nimic. Cui nu-i place o friptură pe grătar udata din plin cu un pahar de vin roșu? Ei bine deși sunt o mulțime de oameni care n-ar rata nici în ruptul capului o asemenea friptură, carnea roșie nu-ți face întotdeauna bine. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat luni raportul în legătură cu riscurile asociate cu consumul de carne roşie şi carne procesată. Astfel, consumul de carne procesată poate provoca apariţia unor forme de cancer ale sistemului digestiv, în timp ce consumul de carne roşie este o cauză probabilă a îmbolnăvirilor oncologice. Carnea roșie conține în general o cantitate mare de grăsimi nocive pentru organism, iar mezelurile au un efect și mai devastator pentru că în procesul de preparare sunt afumate și li se adaugă sare și chimicale.
Cu toate acestea, dacă privim prin coșurile de cumpărături ale românilor, “suntem construiţi să consumăm carne”. Deși baconul, burgerii și cârnații reprezintă o amenințare pentru sănătate , aceștia nu lipesc de pe masa noastră. Și pentru ce atîtea discuții pro și contro în ceea ce privește carenea roșie?
Suntem ceea ce mâncăm!