BOALA CELIACĂ, TOT MAI DES ÎNTÂLNITĂ

Boala celiacă este considerată o afecțiune tot mai frecvent întâlnită, deși multe cazuri rămân nediagnosticate, iar prevalența reală poate fi subestimată. Este o afecțiune sistemică autoimună cauzată de ingestia de gluten și proteinele înrudite, găsite în grâu, secară, orz și, în unele cazuri, și în ovăz, la indivizii predispuși genetic. Este una dintre cele mai frecvente boli cronice la copii și adulți și afectează acum aproximativ 3 % din populația Europei.

În boala celiacă, aproape toate organele pot fi afectate, dar modelul afectării este variabil și nu toate tipurile de simptome sunt specifice doar acestei afecțiuni.

Pentru moment, nu sunt disponibile în prezent alte opțiuni de tratament fiabile. Prin urmare, singurul tratament eficace în boala celiacă este urmarea unei diete stricte fără gluten pe tot parcursul vieții.

Boala celiacă și intoleranța la gluten sunt două afecțiuni diferite, deși au simptome similare și ambele determină un răspuns negativ, exagerat al organismului la gluten. Cele două au impact și consecințe diferite pe termen lung.