Prezența urșilor în zonele populate devine o problemă tot mai greu de gestionat pentru autoritățile buzoiene. Este un fapt recunoscut și de către prefectul județului Buzău, Liliana Sbîrnea, care spune că numărul de urși din județ a crescut într-un ritm alarmant. Chiar la începutul acestei luni, un urs a fost văzut pe faleza din Berca, într-o zonă frecventată de tineri, în care se organizează diferite evenimente culturale și de divertisment. Cifrele arată nu doar o creștere semnificativă a populației de urși, ci și o înmulțire a atacurilor.
Potrivit legii, la nivel național ar trebui recoltate peste 400 de exemplare de urs, Buzăului revenindu-i o cotă de 28 de urși. Decizia a fost luată anul trecut prin legea adoptată de Parlament în regim de urgenţă, în urma tragediei din Munţii Bucegi, unde o tânără a fost omorâtă de un urs, în timp ce se afla în drumeţie.
De obicei, vânarea urșilor nu este dorită sau considerată o prioritate. Chiar mai mult, vânătorii sunt descurajați. Prefectul Liliana Sbîrnea a aflat de acest aspect în urma întâlnirilor pe care le-a avut recent cu primarii din zonele de munte, acolo unde s-au semnalat cele mai multe atacuri ale urșilor.
În ceea ce privește soluțiile eficiente ce ar trebui găsite pentru a ține sub control probleme urșilor, primarul comunei Chiojdu, Gheorghe Neamţu, a propus ca primele acordate directorilor Regiei Naţionale a Pădurilor să fie folosite pentru hrana animalelor sălbatice, departe de zonele locuite, şi achiziţia unor sisteme cu GPS pentru monitorizarea în timp real a urşilor. Prefectul de Buzău este de părere că autoritățile centrale vor găsi până la urmă o soluție eficientă pentru a nu mai apărea cazuri de oameni atacați și uciși de urși.
În ultimii ani, atacurile exemplarelor de urs brun s-au înmulţit în mod alarmant. Ţinând cont de numărul mare de exemplare, urşii au început să coboare către intravilanul localităţilor, acolo unde găsesc hrană diversificată, ocazie cu care atacă animalele din gospodării iar în unele situaţii, atrag atenţia autorităţile, chiar oamenii.