An de an, odată cu reînceperea școlii, imaginile cu elevi care cară ghiozdane prea grele, pline de cărți și materiale școlare, stârnesc îngrijorare. Pe de o parte, profesorii pot exagera atunci când solicită copiilor materiale suplimentare. Pe de altă parte, chiar părinții sunt cei care pun în ghiozdan tot ceea ce le vine la îndemână. Astfel, pentru mulți dintre elevi mersul la școală a devenit, la propriu…o povară. O recunosc și medicii buzoieni care atrag atenția că tot mai mulți copii prezintă probleme cu coloana, cauzate de ghiozdanele prea încărcate.
Medicii spun că este importantă și purtarea corectă a ghiozdanului. Totodată ei explică faptul că există o legătură importantă între durerile musculare (nu doar de spate) și un ghiozdan prea greu, purtat prea mult timp, dar și o schimbare a centrului de greutate a unui copil, cu modificări inclusiv la nivelul coloanei cervicale. Spre exemplu, spun doctorii, dacă rucsacul școlar este pus pe un umăr, copilul poate prezenta scolioză și alte probleme de spate. Pentru copiii care au adoptat deja o postură greșită, remediul ideal este activitatea fizică.
În momentul în care copilul adoptă o postură incorectă, din diferite motive, precum utilizarea excesivă a smartphone-ului, acesta se poate confrunta cu apariția deformărilor coloanei vertebrale. Postura incorectă la copii și la adolescenți poate fi însă prevenită.
Medicii spun că rucsacul școlar nu trebuie să depășească niciodată 10% din greutatea corporală a copiilor.