Starea de alertă a fost prelungită cu încă 30 de zile. Guvernul a adoptat, în şedinţa extraordinară de aseară, Hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României dar şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Executivul a precizat ca era necesara prelungirea acestei masuri pentru că in Romania se inregistreaza atat o creştere a numărului de infectări, cat şi a numărului de decese.
Urmatoarele 30 de zile nu vin nici cu restricţii noi, dar nici cu măsuri noi de relaxare. Astfel, se menține măsura obligativității purtării măștilor în spaţiile publice închise, în spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă. Sunt interzise si organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise. De asemenea, restaurantele nu se vor deschide.
Singurul articol care nu a mai fost adoptat este cel referitor la carantina si izolare. Textul va fi reintrodus într-o ședință de guvern extraordinară, după ce legea privind izolarea şi carantina va intra în vigoare, iar acest lucru se va intampla cel mai devreme, saptamana viitoare.
În absenţa reglementărilor, după decizia Curţii Constituţionale – de la sfârşitul lunii iunie – care stabilea că bolnavii pot refuza internarea, sute de pacienţi cu forme uşoare de Covid-19 au ieşit din spitale la cerere.
Potrivit noii legi privind carantina si izolarea, toate persoanele testate pozitiv cu SARS COV-2 , care au sau nu simptome de boală, vor fi izolate, prin internare în spital pentru investigații medicale, cel mult 48 de ore, prin decizie a DSP.
Astfel, medicul poate decide prelungirea internării în spital sau continuarea izolării pacientului într-o locație alternativă a statului sau la domiciliul propriu.
Pacientul are posibilitatea să conteste decizia în instanță, dar va rămâne izolat până la primirea deciziei judecătorești.
Starea de alertă a mai fost prelungita o dată, la 16 iunie, cu 30 de zile. România a intrat în stare de alertă în data de 15 mai, după ce în precedentele două luni fusese în vigoare starea de urgenta.
Pentru decretarea starii de alerta, Guvernul nu are nevoie de incuviintarea Parlamentului.