Turismul este unul dintre cele mai frumoase domenii în care să activezi, însă nu oricine poate face față pe o piață dinamică, în care gusturile, cerințele și pasiunile se schimbă cu viteza luminii. Ce calități trebuie să aibă un antreprenor care ar vrea să activeze în turism, cum s-au schimbat lucrurile în domeniu, de ce facilități pot avea parte acum turiștii și cum evoluează preferințele în materie de plimbări și concedii, aflăm dintr-un interviu acordat de Ștefan Ene, săptămânalului Scurt pe 2.
Alina Răducan: De ce fel de calități are nevoie un antreprenor pentru a pune bazele unei agenții de turism?
Ștefan Ene: În primul rând, de pasiune. Apoi, sunt necesare cunoștințe temeinice în domeniu cum ar fi legislație, cunoașterea stațiunilor de odihnă și tratament și, bineînțeles trebuie să cunoască foarte bine geografia României. Nu poți să intri în acest domeniu dacă nu te bazezi pe minime cunoștințe privind marketingul și dacă nu ai o capacitate de a comunica în orice circumstanțe cu clientul. Un factor important în turism este aspect fizic agreabil, însă contează foarte mult și capacitatea de a convinge. Dintre toate, trebuie să primeze respectul față de toți clienții.
A.R.: De ce ați ales turismul și ce satisfacții aveți când priviți înapoi?
Ș.E.: Am apreciat la momentul când am decis să intru în această afacere, potențialul de viitor al acestui domeniu și cred că am avut dreptate. Infrastructura în acest domeniu s-a dezvoltat spectaculos, oamenii au devenit din ce în ce mai informați, puterea de cumpărare a crescut și, în consecință concediile în țară și în străinătate s-au înmulțit. Mulțumirea turiștilor la întoarcerea din concediu constituie cea mai mare satisfacție pentru noi.
A.R.: Ce fel de vacanțe preferă buzoienii?
Ș.E.: Există două tipuri de turiști, cei care pleacă pe cont propriu și cei care apelează la agențiile de turism. Am observat în ultima perioadă că aceștia din urmă, care se adresează agențiilor prefera, mai ales, circuite cu caracter cultural (tematice), organizate cu ghid în țară sau chiar combinate (în țară și străinătate). Dacă ne referim la durata concediilor, cele mai căutate sunt sejururile de odihnă de 5-6 zile. În ultima perioadă s-a dezvoltat mult turismul de automobil, însă în cazul acestuia, cei mai mulți nu apelează la agențiile de turism.
A.R.: Care sunt cele mai importante schimbări care s-au produs în domeniul turismului în ultimii 10 ani?
Ș.E.: În primul rând, s-au construit foarte multe structuri de cazare: hoteluri, mini-hoteluri, pensiuni turistice și agroturistice. În al doilea rând, ceea ce ne bucură este că s-au adus îmbunătățiri legislative cum ar fi reducerea TVA la cazare și masă, ori noi formule de garantare a pachetelor de servicii cumpărate de turiști.
A.R.: Cum au reușit voucherele de vacanță să resusciteze turismul intern?
Ș.E.: Prin punerea pe piață a acestei facilități, a crescut numărul celor care doresc să meargă la odihnă și tratament în stațiunile de la munte și de pe litoral. Persoane care n-au mers niciodată, sau n-au mai mers demult în concediu, au acum posibilitatea să facă acest lucru. Pot alege stațiuni în care să se relaxeze, în care să facă tratamente, iar locuri frumoase și demne de vizitat, avem foarte multe în țară.
A.R.: Există anumite facilități și unele pachete pe care le găsim numai în agenții. Cu ce vă ademeniți clienții perioada aceasta?
Ș.E.: Avem foarte multe oferte. Începem cu 1 iunie, Rusaliile și putem găsi cele mai avantajoase pachete în funcție de dorințele celor care ne trec pragul. Nu uităm nici de ofertele speciale precum Litoralul pentru toți, Decada Balneară, Hai la băi!, sau partea de sfârșit a verii cu Sărbătoarea Sfintei Maria.