Cazul polițistei din Buzău, Cecilia Chiriță, care a fost găsită împușcată în cap, în propria locuință, luni dimineață, a șocat toată comunitatea. Ca în toate cazurile de sinucideri, mai ales în lipsa unui bilet de adio, apar deja tot felul de scenarii privind motivele care ar fi dus la acest gest extrem. Unii dintre vecini, rude și chiar colegi polițiști, vorbesc despre o relație tensionată între Cecilia și soțul ei, mai ales în ultima perioadă. Aceste tensiuni ar fi răbufnit în weekend, certurile fiind legate de suspiciuni ale bărbatului legate de infidelitatea femeii. După două zile de discuții aprinse, luni dimineață, Cecilia și-ar fi sunat soțul și i-ar fi spus că este hotărâtă să își ia viața.
Săptămâna trecută, ea s-ar fi aflat în concediu de odihnă, iar luni dimineață ar fi trebuit să intre în tură. Pentru că nu a mai ajuns la serviciu, șeful Secției de poliție Mărăcineni l-ar fi sunat pe soțul Ceciliei, care a mers acasă și a descoperit nenorocirea. Ulterior, vecinii l-ar fi găsit pe bărbat prăbușit în fața blocului, de unde a fost transportat la spital, în stare de șoc. Surse din rândul anchetatorilor spun că în locuință nu a fost găsit vreun bilet de adio.
După ce polițista și-a luat viața împușcându-se cu arma de serviciu, mulți s-au întrebat de ce femeia avea pistolul asupra ei, câtă vreme nu se afla în tură. Acestei întrebări i-au oferit răspuns reprezentanții poliției buzoiene, care au precizat că agenții din mediul rural nu sunt obligați să predea arma la ieșirea din tură, ei având obligația de a o păstra acasă, în condiții de siguranță. Din spusele oficialilor IPJ Buzău, polițiștii care activează la secțiile din mediul rural își păstrează armele acasă, într-un seif special, cu două tipuri de încuietori.
O altă chestiune discutată intens, în contextul tot mai numeroaselor cazuri de sinucideri în rândul polițiștilor și jandarmilor, este cel al acurateții testelor psihologice care se efctuează periodic în rândul cadrelor MAI. Numai în ultimii 3 ani, nu mai puțin de 40 de polițiști și jandarmi și-au luat viața iar toate aceste persoane trecuseră teste psihologice periodice obligatorii. Se pune problema, astfel, cât de eficient este acest mecanism de testare, în condițiile în care foarte multe cadre MAI ajung să recurgă la gesturi extreme!