Cultivate pe scară largă în Turcia, Grecia, Italia și Portugalia, smochinele au prins adepți, în ultimii ani, și la noi în țară. Cu pasiune și multă muncă, un buzoian a pus pe picioare, în mai puțin de doi ani, o livadă de smochini, unică în partea de sud-est a țării.
Smochinii sunt ușor de cultivat, produc o cantitate mare de fructe, nu au dăunători, nu fac flori și, cel mai important, iubesc seceta, având nevoie de cantități mici de apă.
Cu toate acestea, fiind vorba despre o cultură exotică, precipitațiile abundente și temperaturile scăzute produc pagube, motiv pentru care cultivatorii sunt nevoiți să protejeze pomii învelindu-i cu folii, cu precădere pe timpul iernii.
Cel mai vechi fruct cultivat de om vine și cu alte provocări. Deoarece la maturitate smochinii produc o cantitate mare de fructe, nu există o tehnologie specifică la care producătorii români să poată apela pentru culegerea lor iar recoltarea manuală impune forță de muncă greu de găsit.
Nici piața de desfacere a fructelor de smochin nu este dezvoltată în România. Uscate sau proaspete, în dulcețuri și în sucuri, smochinele sunt din ce în ce mai căutate, având efecte miraculoase pentru sănătate. Iar la Buzău, livada de smochini este bio, nefiind folosite îngrășăminte chimice.
În livada cu smochini aflată la periferia municipiului Buzău, sunt invitați la cules toți cei care vor să descopere gustul acestui fruct exotic. Aici, vor avea posibilitatea să-și adune singuri smochinele pe care doresc să le cumpere și pot mânca pe săturate, gratuit.