Eveniment important, astăzi, pentru învățământul buzoian. Reprezentanții Primăriei Buzău, ai Inspectoratului Școlar Județean și conducerea Liceului Tehnologic ,,Dimitrie Filipescu” au semnat contractele privind implementarea în muncipiul Buzău a unui sistem de învațământ dual împreună cu câteva firme cunoscute din oraș. Noul parteneriat vine și cu o premieră din partea municipalității: elevii care se vor pregăti în cadrul firmelor vor primi bani, atât din partea societăților, cât și a Primăriei. De asemenea, tinerii vor avea la dispoziție masă, cazare și transport gratuit.
Reprezentanții firmelor prezente, astăzi, la eveniment speră ca după finalizarea cursurilor de calificare să angajeze pe piața muncii tot mai mulți absolvenți. Ei spun că, prin învăţământul profesional de tip dual, pot pregăti tineri pentru calificările la care au nevoie de specialişti. Numai așa elevii pot să obţină competențele necesare pentru a intra pe piaţa muncii.
Conducerea Liceului Tehnologic ,,Dimitrie Filipescu” Buzău spune că pune la dispoziție aproape 30 de locuri pentru 6 tipuri de calificări pe care agenții economici le caută pe piața muncii.
O altă premieră a parteneriatului constă în faptul că tutorii de practică ce vor fi aleși din cadrul companiilor vor avea parte de training cu sprijinul unei universități din Finlanda.
Sistemul dual presupune ca autorităţile din sistemul de Educaţie să asigurare pregătirea teoretică tehnică în cadrul şcolii, în timp ce angajatorul trebuie să organizeze formarea practică, la locul de muncă. Unul dintre elementele specifice acestui tip de educaţie este faptul că se organizează în baza unui contract de muncă încheiat între agentul economic şi fiecare elev. Învăţământul profesional dual, cu durata de doi ani, a fost introdus în sistemul de educaţie din România în 2012. Școala Profesională germană de la Braşov, înfiinţată în 2013, a anunţat o rată de angajare de peste 90% în rândul primei generaţii de absolvenţi în sistem dual, fiind prima instituţie de acest tip din România.