România este pregătită pentru a începe vaccinarea anti-covid pe 27 decembrie.
Președintele Comitetului Național de coordonare a campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, spune ca primii vaccinați cu dozele din tranșa ”simbolică” vor face parte din corpul sanitar din primele zece spitale COVID-19, adaugand că din ianuarie vor începe să vină în România tranșe mai mari de vaccin.
Totodată, acesta a precizat că gradul de acceptare a vaccinării este de 70% la medici și de circa de 50% la asistenții medicali din spitalele non-COVID pentru vaccinare, iar a medicilor din spitalele COVID de peste 95%.
Coordonatorul campaniei spune că, pentru un grad de 60-70% din populație, imunizarea ar trebui să dureze șase-șapte luni.
Fiecare persoană vaccinata va primi o adeverință. Documentul medico-legal va conține data vaccinării, tipul vaccinului, seria și lotul. Adeverința de vaccinare va fi emisă atât pe suport de hârtie, în română și engleză, înmânată la momentul vaccinării sau în format electronic. Fiecare persoană imunizată va fi înscrisă înr-un registru electronic național.
Gheorghiță a ținut să precizeze că, în acest moment, nu se pune problema ca persoanele nevacaccinate să fie supuse unor condiționări sau restricții.
In ceea ce priveste capacitatea de stocare, in momentul de față, Institutul Cantacuzino este echipat corespunzător pentru a primi vaccinul. Incepand de astazi si in celelalte sase centre de stocare vor fi puse in functiune congelatoarele, care asigura o temperature de minus 80 de grade. Capacitatea de stocare este de un milion și jumătate de doze la Cantacuzino și încă 200.000 de doze la centrele regionale.
Intre timp medicii ne recomanda ca de sarbatori sa evitam întâlnirile cu părinții, bunicii, unchii și mătușile. Desi am putea crede ca le facem o bucurie daca mergem sa ii vedem de sarbatori, reuniunile de familie le-ar putea pune acestora sanatatea in pericol.
Dacă totuși nu vreți să renunțați la un Crăciun în familia extinsă, atunci măcar ar trebuie sa va testati înainte de a pleca la drum. Se poate apela și la un test rapid, efectuat într-o clinică.
Si seful DSU, Raed Arafat, recomandă ca, în perioada sărbătorilor, să fie evitate întâlnirile cu familia extinsă sau cu prietenii, dar şi călătoriile. Raed Arafat insistă că păstrarea regulilor de igienă şi distanţarea fizică faţă sunt esenţiale pentru a evita riscul de infectare. Potrivit acestuia, va fi foarte dificilă organizarea unei petreceri de Anul Nou, cu respectarea actualelor reguli. Arafat a atras atenţia asupra hotelurilor care cazează un număr mare de turişti, având însă restaurante cu o capacitate redusă.