Page 3 - SCURTPE2 nr. 629
P. 3
scurt 3_jurnal pag 1 15.06.2023 13:03 Page 1
16 - 22 iunie 2023
www.scurtpe2.ro inteRviU 3
Dr. Simona Băjenaru, medic primar alergolog și imunolog,
SJU Buzău:
,,Alergia alimentară reprezintă reacția
de hipersensibilitate imediată imună,
care apare ca urmare a expunerii la un
anumit alergen alimentar”
Alergiile alimentare reprezintă reacțiile sistemului imunitar care apar la scurt
timp după ce o persoană a mâncat un anumit aliment. Chiar și o cantitate foarte
mică din acel aliment care cauzează alergia poate declanșa semne și simptome
cum ar fi: problemele digestive, urticarie sau umflarea căilor respiratorii. Mai
multe, însă, despre cauze și simptome, precum și despre ce tratament este necesar
pentru o alergie alimentară aflăm de la doctorul Simona Băjenaru, medic primar
alergologie și imunologie clinică în cadrul Spitalul Județean de Urgență Buzău,
în cadrul unui interviu oferit ziarului Scurt pe 2, realizat cu sprijinul Adrianei
Bunilă, de la compartimentul Relații Publice, a unității spitalicești.
R Dana BARBU dependentă de alimente și indusă de
exercițiul fizic). În același timp, nu tre-
Reporter: Ce sunt alergiile alimen - buie neglijat rolul alergenilor alimen-
tare? tari în exacerbările dermatitei atopice
Dr. Simona Băjenaru: Alergia sau ale astmului bronșic.
este o reacţie disproporţionată şi exa -
ge rată a sistemului imunitar al unui or - Rep.: Cum diagnosticăm alergiile
ga nism faţă de antigene exogene alimentare?
(pro venite din mediul extern) care sunt S.B.: În general, reacțiile imediate
bine tolerate de persoanele sănătoase. IgE-mediate survin în primele două ore
Alergia alimentară reprezintă reacția de la expunere, iar reacțiile nonIgE-
mediate debutează după acest interval
de timp. Anamneza este esențială în di-
agnosticul alergiei alimentare. Investi-
garea hipersensibi lită ții imediate siste mul imunitar, intoleranţa ali - produsele lactate. De obicei, simp-
IgE-mediate in vivo (teste cutanate men tară reprezintă o reacţie a sis- tomele unei intoleranţe alimentare
prick) și in vitro (dozare de IgE speci- temului digestiv provocată de sunt mai puţin alarmante decât cele
fice) conferă acuratețe diagnosticului difi cultăţi în digerarea unui aliment, ale reacţiilor alergice. Intoleranţa
de alergie alimentară. În cazul alergiei cel mai frecvent datorată unui deficit alimentară poate cauza dureri de
non-Ig E mediate (acele manifestări de enzime sau din cauza unor stomac, balonare, flatu lenţă, cram -
tardive). Diagnosticul de certitudine substanţe chimice din aliment, care pe, dureri de cap, erupţii cutanate,
este susținut doar de testul de provo- sunt greu de procesat. De exemplu, oboseală sau o stare generală de
care orală. intoleranţa la lactoză apare când in- rău. O intoleranţă poate fi asociată
Spre deosebire de alergia alimen ta - testinul nu produce enzimele nece- cu diverse alimente, cel mai frecvent
ră, care este declanşată direct de sare digestiei zaharurilor din implicate fiind lactatele, glutenul, al-
coolul şi drojdia.
de hipersensibilitate mediată imună, Rep.: Care sunt cei mai frecvenți alergeni alimentari? Rep.: Cum tratăm alergiile ali-
care apare ca urmare a expunerii la un S.B.: Teoretic, orice aliment poate provoca o reacţie alergică. Se remarcă, mentare?
anumit alergen alimentar. Această însă, câteva categorii de alimente cu potenţial alergenic crescut: S.B.: Abordarea clasică a pacien-
reacție este repro duc tibilă, adică se • lapte şi produse pe bază de lapte; tului cu alergie alimentară constă în
repetă la fiecare con tact cu alimentul • ouă şi produse pe bază de ouă; evitarea expunerii la alergenul relevant
incriminat. Re acțiile de hipersensibili- • peşte şi produse pe bază de peşte; clinic (nu se fac evicții alimentare doar
tate la alimente pot surveni ca urmare • fructe de mare; pe baza unor teste pozitive sau a unor
a ingestiei, dar și a inhalării sau con- • arahide si alte fructe cu coajă (nuci, alune, migdale, caju, nuci pecan, Ig E specifice pozitive, dacă nu au
tactului cu alimentul incriminat. relevanță din punct de vedere clinic,
Manifestările clinice ale alergiei nuci de Brazilia, nuci macadamia) şi produse derivate; adică nu sunt manifestări clinice legate
de consumul acelor alimente). Această
alimentare variază de la manifestări • cereale care conţin gluten (grâu, secară, orz, ovăz); evicție își propune drept obiective
gastrointestinale (IgE mediate – sin- • soia şi produse pe bază de soia; prevenția simptomatologiei acute/cro -
dromul alergic oral și nonIgE-mediate • factorii de risc; nice, asigurarea unei nutriții optime, în
– proctocolita/enterocolita sau entero - • istoricul familial de afecțiuni alergice (rinita, astm, alergii alimentare); special la copil, prevenția deficienței în
patia induse de proteinele alimentare), • alte alergii/alte tipuri de reacții alergice, cum ar fi dermatita atopică, micronutrienți și pierderea ponderală
cutanate (IgE mediate – urticarie, an- astm, rinită, alergie la un alt aliment; excesivă la adult. Nivelul de evitare a
gioedem, flushing și nonIgE mediate – • vârsta - Alergiile alimentare sunt mai frecvente la copii, în special la alimentului trebuie individualizat, de
dermatita de contact, dermatita her - copiii mici și sugari, cu vârsta, pe măsură ce sistemul digestiv se exemplu, sunt persoane care pot con-
peti formă), respiratorii, până la mani - maturizează. Din fericire, copiii depășesc de obicei alergiile la lapte, suma alimentul preparat termic/proce-
festări sistemice (anafilaxie, anafilaxie soia, grâu și ouă. sat, dar nu îl pot consuma crud.