Page 3 - SCURTPE2 nr. 629
P. 3

scurt 3_jurnal pag 1  15.06.2023  13:03  Page 1



                                                                                                           16 - 22 iunie 2023
                           www.scurtpe2.ro                        inteRviU                                                              3





          Dr. Simona Băjenaru, medic primar alergolog și imunolog,


          SJU Buzău:

           ,,Alergia alimentară reprezintă reacția



              de hipersensibilitate imediată imună,


          care apare ca urmare a expunerii la un



           anumit alergen alimentar”





             Alergiile alimentare reprezintă reacțiile sistemului imunitar care apar la scurt
           timp după ce o persoană a mâncat un anumit aliment. Chiar și o cantitate foarte
           mică din acel aliment care cauzează alergia poate declanșa semne și simptome
           cum ar fi: problemele digestive, urticarie sau umflarea căilor respiratorii. Mai
           multe, însă, despre cauze și simptome, precum și despre ce tratament este necesar
           pentru o alergie alimentară aflăm de la doctorul Simona Băjenaru, medic primar
           alergologie și imunologie clinică în cadrul Spitalul Județean de Urgență Buzău,
           în cadrul unui interviu oferit ziarului Scurt pe 2, realizat cu sprijinul Adrianei
           Bunilă, de la compartimentul Relații Publice, a unității spitalicești.



          R Dana BARBU                     dependentă de alimente și indusă de
                                           exercițiul fizic). În același timp, nu tre-
           Reporter: Ce sunt alergiile alimen -  buie neglijat rolul alergenilor alimen-
           tare?                           tari în exacerbările dermatitei atopice
             Dr.  Simona  Băjenaru:  Alergia  sau ale astmului bronșic.
          este o reacţie disproporţionată şi exa -
          ge rată a sistemului imunitar al unui or -  Rep.: Cum diagnosticăm alergiile
          ga nism  faţă  de  antigene  exogene  alimentare?
          (pro venite din mediul extern) care sunt  S.B.: În general, reacțiile imediate
          bine tolerate de persoanele sănătoase.  IgE-mediate survin în primele două ore
          Alergia alimentară reprezintă reacția  de la expunere, iar reacțiile nonIgE-
                                           mediate debutează după acest interval
                                           de timp. Anamneza este esențială în di-
                                           agnosticul alergiei alimentare. Investi-
                                           garea  hipersensibi lită ții  imediate  siste mul  imunitar,  intoleranţa  ali -  produsele lactate. De obicei, simp-

                                           IgE-mediate  in  vivo  (teste  cutanate    men tară reprezintă o reacţie a sis-  tomele unei intoleranţe alimentare
                                           prick) și in vitro (dozare de IgE speci-  temului  digestiv  provocată  de  sunt mai puţin alarmante decât cele
                                           fice) conferă acuratețe diagnosticului  difi cultăţi în digerarea unui aliment,  ale  reacţiilor  alergice.  Intoleranţa
                                           de alergie alimentară.  În cazul alergiei  cel mai frecvent datorată unui deficit  alimentară  poate  cauza  dureri  de
                                           non-Ig  E  mediate  (acele  manifestări  de  enzime  sau  din  cauza  unor  stomac, balonare, flatu lenţă, cram -
                                           tardive).  Diagnosticul  de  certitudine  substanţe chimice din aliment, care  pe, dureri de cap, erupţii cutanate,
                                           este susținut doar de testul de provo-  sunt greu de procesat. De exemplu,  oboseală  sau  o  stare  generală  de
                                           care orală.                        intoleranţa la lactoză apare când in-  rău. O intoleranţă poate fi asociată
                                            Spre deosebire de alergia alimen ta -  testinul nu produce enzimele nece-  cu diverse alimente, cel mai frecvent
                                            ră,  care  este  declanşată  direct  de  sare  digestiei  zaharurilor  din  implicate fiind lactatele, glutenul, al-
                                                                                                               coolul şi drojdia.

          de  hipersensibilitate  mediată  imună,  Rep.: Care sunt cei mai frecvenți alergeni alimentari?      Rep.:  Cum  tratăm  alergiile  ali-
          care apare ca urmare a expunerii la un  S.B.: Teoretic, orice aliment poate provoca o reacţie alergică. Se remarcă,  mentare?
          anumit  alergen  alimentar.  Această  însă, câteva categorii de alimente cu potenţial alergenic crescut:  S.B.: Abordarea clasică a pacien-
          reacție  este  repro duc tibilă,  adică  se  • lapte şi produse pe bază de lapte;                  tului cu alergie alimentară constă în
          repetă la fiecare con tact cu alimentul  • ouă şi produse pe bază de ouă;                          evitarea expunerii la alergenul relevant
          incriminat. Re acțiile de hipersensibili-  • peşte şi produse pe bază de peşte;                    clinic (nu se fac evicții alimentare doar
          tate la alimente pot surveni ca urmare  • fructe de mare;                                          pe baza unor teste pozitive sau a unor
          a ingestiei, dar și a inhalării sau con-  • arahide si alte fructe cu coajă (nuci, alune, migdale, caju, nuci pecan,  Ig  E  specifice  pozitive,  dacă  nu  au
          tactului cu alimentul incriminat.                                                                  relevanță din punct de vedere clinic,
             Manifestările clinice ale alergiei  nuci de Brazilia, nuci macadamia) şi produse derivate;      adică nu sunt manifestări clinice legate
                                                                                                             de consumul acelor alimente). Această
          alimentare variază de la manifestări  • cereale care conţin gluten (grâu, secară, orz, ovăz);      evicție  își  propune  drept  obiective
          gastrointestinale (IgE mediate – sin-  • soia şi produse pe bază de soia;                          prevenția simptomatologiei acute/cro -
          dromul alergic oral și nonIgE-mediate  • factorii de risc;                                         nice, asigurarea unei nutriții optime, în
          – proctocolita/enterocolita sau entero -  • istoricul familial de afecțiuni alergice (rinita, astm, alergii alimentare);  special la copil, prevenția deficienței în
          patia induse de proteinele alimentare),  • alte alergii/alte tipuri de reacții alergice, cum ar fi dermatita atopică,  micronutrienți și pierderea ponderală
          cutanate (IgE mediate – urticarie, an-  astm, rinită, alergie la un alt aliment;                   excesivă la adult. Nivelul de evitare a
          gioedem, flushing și nonIgE mediate –  • vârsta - Alergiile alimentare sunt mai frecvente la copii, în special la  alimentului trebuie individualizat, de
          dermatita de contact, dermatita her -  copiii  mici  și  sugari,  cu  vârsta,  pe  măsură  ce    sistemul  digestiv  se  exemplu, sunt persoane care pot con-
          peti formă), respiratorii, până la mani -  maturizează. Din fericire, copiii depășesc de obicei alergiile la lapte,  suma alimentul preparat termic/proce-
          festări sistemice (anafilaxie, anafilaxie  soia, grâu și ouă.                                      sat, dar nu îl pot consuma crud.
   1   2   3   4   5   6   7   8