Page 3 - SCURTPE2 nr. 599
P. 3
scurt 3_jurnal pag 1 10.11.2022 12:04 Page 1
11 - 17 noiembrie 2022
www.scurtpe2.ro sPecIAL 3
Pregătiri
la pensiuni,
pentru
sezonul
rece
acesta, la costurile de acum pentru o
n Pensiunile de la munte se pregătesc intens pentru sezonul perioadă de cel puțin 6 luni, până în
rece, iar cea mai importantă activitate a momentului este vară. Noi încercăm să menținem
prețurile ca urmare a aprovizionării
umplerea cămării cu bunătăți din timp la prețurile actuale ”, spune
domnul Boboc.
Complexul turistic de la poalele
R Leonard BUNILĂ mijlocul săptămânii, gos po dinele au spun cele două gospodine de la pensi- Vulcanilor Noroioși oferă spații pentru
timp să-și vadă de apro vizionare. Ele unea de lângă Vucanii Noroioși. De rulote, restaurant cu preparate tra -
Este forfotă, zilele acestea, în trebuie să facă față, astăzi, unui mor- aceea, trebuie să dea zor cu apro vi - diționale, dar și locuri de cazare în
bucătăria unui complex turistic de la man de legume cumpărate de la zionarea. Congelatoarele sunt deja în - căsuțe tradiționale. Pe lângă rezervaţia
poa lele Vulcanilor Noroioși, unde ca - legumi cultori din Buzău. Zeci de ki lo - țe sate cu materie primă pentru
zarea se face cu rulota, dar și în câteva grame de gogo șari și conopidă ur mea - mân cărurile care vor ajunge la iarnă Vulcanii Noroioşi, turiştii care vor
cabane tradiționale. Peste o mie de pe mesele turiștilor. alege această destinație, fie și în se-
Cămara acestui complex turistic zonul rece, mai pot vizita în apropiere
Mănăstirile Berca, Ciolanu şi Răteşti,
este pe cale să depoziteze mai multe
bunătăți ca niciodată. Peste 1.200 de Tabăra de Sculptură de la Măgura,
borcane au fost aranjate deja pe rafturi Muzeul Chihlimbarului Colţi sau
și urmează să li se alăture alte câteva mina de petrol de la Sărata-Monteoru.
sute. Materia primă a fost mai scum -
pă chiar și de două ori decât anul tre- Avem roșii cherry pen-
cut. Cu toate acestea, proprietarul tru varză călită, tocăniță, tigaie
pensiunii speră să țină în frâu tarifele
pentru serviciile sale, cu ajutorul picantă. Avem ardeiul copt pentru
conservelor care ar trebui să țină o fiecare porție. Avem legumele pen-
jumătate de an. tru ciorbă și pentru tot felul de
,,Din materia primă, cel mai preparate de orez… Avem pă trun -
mult și mai mult au costat le gu - jelul… Aici, avem gemuri de toate
mele. Deci, anul trecut le luam cu
2 lei, 2 lei și 50 de bani, iar anul felurile: gemuri de vișine, de ci -
acesta, de exemplu, cumpărăm ro - reșe, de afine. Mai jos avem cele-
ză să fie conservate în oțet. șiile cu 6 lei, gogoșarii cu 6-7 lei și bra noastră zacuscă. Aici avem
borcane cu dulcețuri, gemuri, legume ,,Tocăm ardeiul, punem conopi - luăm cantități industriale. Adică niște gogoșari cu conopidă. Sunt
conservate în oțet sau puse în sara - da, amestecăm, apoi punem oțet, noi cumpărăm cât 100-200 de kilo- foarte căutați”, ne arată Aurel
mură, au fost puse deja la păstrat, în zahăr și boabe de piper și le lăsăm 24 grame. Noi am încercat să umplem
beci, pentru a ajunge pe masa turiștilor de ore. După aceea le punem la bor- cămara cu toate produsele de anul Boboc, proprietarul complexului
până la primăvară. cane pentru iarnă. Toate legumele pe turistic.
Ne aflăm la campingul de rulote care noi le avem le luăm de la
de la Vulcanii Noroioși, căutat de tu - producători locali, pentru că sunt
riști din toată lumea mai ales pentru foarte gustoase”, ne spune Măndița
preparatele tradiționale din meniu. În Nița, bucătarul pensiunii. Gospodinele
se împart între sarcini, pentru a fi cât
mai eficiente. În paralel, ardeii capia
sunt puși la copt. Și nu oricum, ci pe
tablă, pentru a se rumeni uniform.
,,Ardeiul este foarte bun, foarte
delicios când este copt pe tavă. Se
desface foarte ușor. Ardeii copți merg
foarte bine și în oțet, și în diverse
preparate cum ar fi: tigaia picantă și
tochitura”, ne explică doamna Nița.
Zilele se scurg repede iar vremea
legumelor proaspete este cam pe ducă,