Page 3 - SCURTPE2 nr. 599
P. 3

scurt 3_jurnal pag 1  10.11.2022  12:04  Page 1



                                                                                                        11 - 17 noiembrie 2022
                           www.scurtpe2.ro                         sPecIAL                                                              3




          Pregătiri





          la pensiuni,





          pentru





          sezonul




          rece






                                                                                                              acesta, la costurile de acum pentru o
             n Pensiunile de la munte se pregătesc intens pentru sezonul                                      perioadă de cel puțin 6 luni, până în
              rece, iar cea mai importantă activitate a momentului este                                       vară.  Noi  încercăm  să  menținem
                                                                                                              prețurile ca urmare a aprovizionării
                                   umplerea cămării cu bunătăți                                               din timp la prețurile actuale ”, spune
                                                                                                              domnul Boboc.
                                                                                                                 Complexul turistic de la poalele
          R Leonard BUNILĂ                 mijlocul săptămânii, gos po dinele au  spun cele două gospodine de la pensi-  Vulcanilor Noroioși oferă spații pentru
                                           timp să-și vadă de apro vizionare. Ele  unea de lângă Vucanii Noroioși. De  rulote,  restaurant  cu  preparate  tra -
             Este  forfotă,  zilele  acestea,  în  trebuie să facă față, astăzi, unui mor-  aceea, trebuie să dea zor cu apro vi -  diționale,  dar  și  locuri  de  cazare  în
          bucătăria unui complex turistic de la  man  de  legume  cumpărate  de  la  zionarea. Congelatoarele sunt deja în -  căsuțe tradiționale. Pe lângă rezervaţia
          poa lele Vulcanilor Noroioși, unde ca -  legumi cultori din Buzău. Zeci de ki lo -  țe sate  cu  materie  primă  pentru
          zarea se face cu rulota, dar și în câteva  grame de gogo șari și conopidă ur mea -  mân cărurile care vor ajunge la iarnă  Vulcanii  Noroioşi,  turiştii  care  vor
          cabane  tradiționale.  Peste  o  mie  de                          pe mesele turiștilor.             alege această destinație, fie și în se-
                                                                                Cămara acestui complex turistic  zonul rece, mai pot vizita în apropiere
                                                                                                              Mănăstirile Berca, Ciolanu şi Răteşti,
                                                                            este pe cale să depoziteze mai multe
                                                                            bunătăți ca niciodată. Peste 1.200 de  Tabăra  de  Sculptură  de  la  Măgura,
                                                                            borcane au fost aranjate deja pe rafturi  Muzeul  Chihlimbarului  Colţi  sau
                                                                            și urmează să li se alăture alte câteva  mina de petrol de la Sărata-Monteoru.
                                                                            sute. Materia primă a fost mai scum -
                                                                            pă chiar și de două ori decât anul tre-  Avem roșii cherry pen-
                                                                            cut. Cu toate acestea, proprietarul  tru  varză  călită,  tocăniță,  tigaie
                                                                            pensiunii speră să țină în frâu tarifele
                                                                            pentru  serviciile  sale,  cu  ajutorul  picantă. Avem ardeiul copt pentru
                                                                            conservelor care ar trebui să țină o  fiecare porție. Avem legumele pen-
                                                                            jumătate de an.                 tru  ciorbă  și  pentru  tot  felul  de
                                                                                ,,Din  materia  primă,  cel  mai  preparate de orez… Avem pă trun -
                                                                            mult  și  mai  mult  au  costat  le gu -  jelul… Aici, avem gemuri de toate
                                                                            mele. Deci, anul trecut le luam cu
                                                                            2 lei, 2 lei și 50 de bani, iar anul  felurile: gemuri de vișine, de ci -
                                                                            acesta, de exemplu, cumpărăm ro -  reșe, de afine. Mai jos avem cele-
                                           ză să fie conservate în oțet.    șiile cu 6 lei, gogoșarii cu 6-7 lei și  bra  noastră  zacuscă.  Aici  avem
          borcane cu dulcețuri, gemuri, legume  ,,Tocăm ardeiul, punem conopi -  luăm  cantități  industriale.  Adică  niște gogoșari cu conopidă. Sunt
          conservate în oțet sau puse în sara -  da,  amestecăm,  apoi  punem  oțet,  noi cumpărăm cât 100-200 de kilo-  foarte  căutați”,  ne  arată  Aurel
          mură, au fost puse deja la păstrat, în  zahăr și boabe de piper și le lăsăm 24  grame. Noi am încercat să umplem
          beci, pentru a ajunge pe masa turiștilor  de ore. După aceea le punem la bor-  cămara cu toate produsele de anul  Boboc, proprietarul complexului
          până la primăvară.               cane pentru iarnă. Toate legumele pe                             turistic.
             Ne aflăm la campingul de rulote  care  noi  le  avem  le  luăm  de  la
          de la Vulcanii Noroioși, căutat de tu -  producători  locali,  pentru  că  sunt
          riști din toată lumea mai ales pentru  foarte gustoase”, ne spune Măndița
          preparatele tradiționale din meniu. În  Nița, bucătarul pensiunii. Gospodinele
                                           se împart între sarcini, pentru a fi cât
                                           mai eficiente. În paralel, ardeii capia
                                           sunt puși la copt. Și nu oricum, ci pe
                                           tablă, pentru a se rumeni uniform.
                                              ,,Ardeiul este foarte bun, foarte
                                           delicios  când  este  copt  pe  tavă.  Se
                                           desface foarte ușor. Ardeii copți merg
                                           foarte  bine  și  în  oțet,  și  în  diverse
                                           preparate cum ar fi: tigaia picantă și
                                           tochitura”, ne explică doamna Nița.
                                           Zilele  se  scurg  repede  iar  vremea
                                           legumelor proaspete este cam pe ducă,
   1   2   3   4   5   6   7   8