Page 3 - SCURT PE 2 nr. 615
P. 3

scurt 3_jurnal pag 1  09.03.2023  13:04  Page 1



                                                                                                          10 - 16 martie 2023
                           www.scurtpe2.ro                        iNterviu                                                              3





                                           Dr. Dana Gabriela Marinescu, medic primar

                                                      diabetolog, din cadrul SJU Buzău:


                                                                 ,,există un avantaj



                                                                             dovedit clar,




                                                            prin studii, în ceea ce



                                                                priveşte perioadele



                                                                   când se ţine post”





             n a început Postul Paștelui, care durează 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului. este cel mai lung post de peste an, dar și cel mai greu de
             ținut, dat fiind că sunt cele mai puține dezlegări la pește. Medicii atrag atenția că, atât postul Paștelui, cât și celelalte posturi de peste an sunt perioade
               delicate pentru organism, în cazul celor care țin să respecte tradiția. Mai multe, însă, despre alimentaţia din timpul postului aflăm de la dr. Dana
           Gabriela Marinescu, medic primar Diabet Zaharat, Nutriţie şi boli Metabolice, din cadrul spitalului Judeţean de urgenţă buzău, care a fost de acord să
                         răspundă la câteva întrebări, în cadrul unui interviu oferit cu sprijinul purtătorului de cuvânt al sJu, adriana bunilă:

          R Dana barbu                     că alimentația lor nu trebuie să fie  un regim vegetarian echili-     D.M.: În timpul postului trebuie
                                           lipsită  de  nutrienți.  De  asemenea,                             să facem tot posibilul pentru a avea o
           reporter: Ce ar trebui să mân -  copiii și adolescenții au voie doar la  brat are următoarele riscuri şi  dieta echilibrată. Sfatul meu este să
           căm în această perioadă ca să nu  câteva  zile  de  post,  pentru  că  au  beneficii:              mizăm pe varietate, incluzând fructe,
           ne lipsim organismul de vitami -  nevoie de hrană corespunzătoare, fi -                            legume și leguminoase, cereale, nuci
           ne?                             ind  încă  în  creștere.  Pacienții  care  • scăderea riscului de diabet tip  și semințe. Pentru a oferi organismu-
                                                                               2 şi obezitate;
             Dana Marinescu: Având în ve de -  suferă de TBC, diabet și boli metabo-  • scăderea apariţiei mortalităţii  lui nutrienții necesari în timpul postu-
          re că în post se limitează aportul de  lice, anemii, boli psihice și nici per-  prin cardiopatie ischemică;  lui asigurați-vă că includeți în dieta
          car ne, ouă, lapte, pește, cele mai frec -  soanele în vârstă nu ar trebui să țină  • scăderea riscului pentru di-  dumneavoastră următoarele alimente:
          ven te deficite apar în randul consti -  post mai mult de 5 zile, însă asta nu  verse cancere;      legume - 2 ½ căni pe zi; fructe - 2 căni
          tuenților acestora, anume ami no acizii  înseamnă  că  se  pot  lipsi  de  postul  • Creşterea riscului de anemie,  pe zi; cereale - 180 gr pe zi; alimente
          esențiali, vitaminele din gru pul B, vi-  spiritual și de rugăciuni.  prin deficitul de fier şi de vita-  bogate în proteine - 85 gr pe zi; uleiuri
          tamina D pe care o luăm din pește și                                 mina b12;                      vegetale - 27 gr pe zi. Prin urmare,
          din ouă. Aminoacizii esentiali lyzina,  rep.: Care sunt efectele alimen -  • Creşterea riscului de osteo po -  bine echilibrată alimentația de post
          methionina, triptofan, treonina sunt  tației bazate doar pe fructe, le gu -  roză, prin deficitul de calciu şi  poate asigura toți nutrienții de care
          câteva exemple de aminoacizi esen -  me,  soia  pe  o  perioadă  mai  vitamina D;                   avem nevoie.
          țiali care pot lipsi din alimentația de  în de lungată de timp, așa cum este  • Creşterea riscului de
          post.  Consumând  soia,  tofu,  linte,  Postul Paștelui?             hipotiroie, prin deficitul de iod.  rep.: Ce se întâmplă atunci când,
          nuci, semințe, quinoa și cereale putem  D. M.: Există un avantaj dovedit                              după o perioadă îndelungată în
          suplini aceste deficite. Incluzând în  clar  prin  studii  în  ceea  ce  priveşte  soia, de exemplu. Poți combina și mai  care am ținut post, intrăm direct
          alimentație  nuci,  seminte  de  in,  de  regimul  vegetarian  sau  perioadele  multe surse de proteine incomplete,  în masa îmbelșugată? Cum putem
          chia sau de cânepă, putem recupera  când se ţine post. Alimentele de origi -                          face o trecere mai ușoară?
          din acizii omega 3 și 6, pe care îi pier-  ne vegetală contribuie la modificarea  pentru a obține una completă: cereale  D.M.: Pentru că Postul Paștelui
          dem prin eliminarea unor alimente, în  mediului intern spre latura alcalină,  integrale (orez brun, cușcuș, pâine din  durează foarte mult, este posibil să
          perioada de post.                care stimulează procesele de imuni-  faină inte gra lă) + fasole, mazăre, lin -  exagerăm  cu  mâncarea  la  masa  de
             În ceea ce privește vitaminele și  tate. Este un lucru foarte bun pentru  te, năut; semințe și nuci + fasole, ma -  Paște. Pentru a evita diverse probleme
          mineralele, studiile au arătat că apor-  că întăreşte capacitatea corpului de a  zăre,  linte,  năut.  Prin  urmare,  un  digestive, ar trebui să ținem cont de o
          tul de vitamine din grupul B, mai ales  lupta cu orice boală. Din acest motiv  prânz compus din humus pe pâine in -  serie de sfaturi și trucuri, astfel încât
          B2 – riboflavina și B 12 – ciancobala -  nu sunt recomandate regimurile dras-  tegrală, cu o salată de fasole și ulei  să ne bucurăm de sărbători frumoase
          mina scade. De asemenea, atenția tre-  tice, care conţin doar proteine. Un alt  pre sat la rece îți va aduce aportul să -  și liniștite în familie. Pentru cei cu o
          buie  îndreptată  spre  deficitul  de  efect benefic al regimului vegetarian  nătos  de  proteine  și  aminoacizi  bilă leneșă sau alte probleme diges-

          vi ta mina D, iod, calciu, zinc și fier. Vi-  asupra  organismului  este  faptul  că  esențiali pentru ziua respectivă.  tive  este  recomandat  ca,  înainte  de
          taminele B pot fi suplinite prin su pli -  supunem organismul unui efort mai                        masa de Paște, să ia un preparat care

          mente,  murături  și  drojdie.  Surse  mic  la  digestie.  Fibrele  consumate  rep.:  Care  sunt  cele  mai  bune  stimulează secreția și excreția de bilă
          vegetale excelente de fier sunt legu me -  sunt bune pentru detoxifierea orga -  asocieri de alimente? Dar cele mai  - ceai, comprimat, tinctură - de an ghi -
          le verzi, nucile, semințele de chia. Fa-  nismului şi diminuează riscul apariţiei  nereușite?       nare, cicoare, sunătoare sau păpădie.
          solea și nucile conțin zinc, iar calciu  unor afecţiuni, cum ar fi hipercoles-
          găsim  în  conopidă,  broccoli,  varză,  terolemia, diabetul zaharat, hiperten-  Ce ar trebui să faCeți:
          spanac și tofu. Cartofii, afinele, sarea  siunea arterială şi cancerul de colon.   - să împărțim alimentele consistente, care sunt destul de calorice, de la
          iodată ne furnizează iodul de care avem  De asemenea, regimul poate ajuta  masa de Paște în mai multe mese;
          mare nevoie, iar pentru vitami na D ar  şi cu afecţiunile cardio-vasculare, prin  - să nu amestecăm prea multe preparate la aceeași masă;
          trebui folosite suplimente și o ex punere  consumul mare de legume şi fructe,  - ouăle fierte moi sunt mai ușor digerabile;
          la soare cel puțin 15 minute pe zi.  care conţin o cantitate mare de anti -  - să evităm ouă cu maioneză, salata de boeuf, alcoolul;
                                           oxidanţi.                             - să nu mâncăm dulcele imediat – cozonac, pască, ciocolată – să așteptăm
           rep.: În contextul în care Postul                                   câteva ore după masă;
           Paștelui  este  cel  mai  dur,  căror  rep.: Cu ce am putea să înlocuim  - friptura de miel este destul de indigestă – să nu o amestecăm cu cartofi
           per soane le este contraindicat?  carnea, care, așa cum știm, este o  prăjiți, orez sau paste; în schimb, putem folosi ca garnitură o salată de
             D.M.: Postul alimentar nu este  sursă importantă de proteine?     crudități, murături în saramură sau stufat;
          pentru toată lumea. E de la sine în țe -  D.M.: Surse vegetale complete de  - să profităm de verdețurile de primăvară;
          les că gravidele și mamele care alăp -  proteine (care conțin toți cei 9 amino -  - să ajutăm digestia după masă, cu un ceai digestiv (de anason, de ghim-
          tează au interdicție la post, din cauza  acizii esențiali) sunt hrișca, quinoa și  bir, ceaiul verde).
   1   2   3   4   5   6   7   8