Page 2 - SCURT PE 2 nr. 724
P. 2
scurt 2_jurnal pag 1 01.05.2025 11:04 Page 1
2 2 - 8 mai 2025 LIFESTYLE www.scurtpe2.ro
Câte ouă poți să mănânci pe zi,
fără să ai probleme cu digestia!
Ouăle sunt ingrediente de bază în
foarte multe preparate pe care le
consumăm aproape zilnic. Dacă te în-
trebi câte ouă poți să mănânci pe zi,
trebuie să te gândești și la bunătățile
care conțin ouă cum ar fi plăcintele,
gogoșile, pateurile, prăjiturile, șnițele,
chiftele, preparatele de tip fast food,
pizza sau diverse salate care conțin
ouă sau maioneză.
Daniel ȚIGLEANU
= Fiecare dintre noi consumăm
mult mai multe ouă decât credem! Pe
lângă omleta sau ouăle pregătite la
micul dejun, cu siguranță mai con -
sumăm cel puțin două sau chiar trei
ouă în plus pe zi din alte preparate.
= Ouăle sunt folosite și la paste,
la diverse aluaturi, la gordon bleu sau Iar ouăle cu gălbenușul moale sunt și jumătate de omletă făcută din trei = Mitul conform căruia nu este
în produsele de patiserie. Sunt deli- mai savuroase ouă, cu puțin ulei. bine să mănânci ouă seara pentru că
cioase și sunt folosite nu doar ca liant = De asemenea, ouăle prăjite = Nu există limite clar stabilite sunt grele pentru ficat a fost spulberat
al celorlalte ingrediente, ci pentru combinate cu brânză grasă, cârnați în privința consumului de ouă. Așa de multă vreme.
gustul lor dulce, care face multe sau carne sunt și ele un potențial peri- cum spuneam, ouăle sunt ingrediente = Dar sunt oameni care se fe -
preparate mult mai apetisante. col pentru inimă și ficat. Un singur principale în multe alimente pe care resc să consume ouă seara, mai ales
= Maioneza făcută din gălbe - ou prăjit consumat cu o salată de roșii le consumăm zi de zi. În realitate, ouă prăjite, ceea ce este bine pentru
nușuri este și ea delicioasă și este sau cu o salată de verdețuri de pri -
folosită adesea la salate sau la ouăle măvară nu este un pericol chiar atât consumul de ouă este mult mai mare sănătatea lor, deoarece ar fi bine să
umplute pe care le pregătim de de mare pentru sănătate. decât unul sau două ouă pe zi. ferim de orice aliment prăjit seara.
Sărbători. = Un adult sănătos poate con- -Oul este foarte hrănitor și are = Cea mai bună parte a zilei
= Oul fiert tare este considerat suma unul, două sau chiar trei ouă pe doar 75 de calorii la o porție de 7 gra - pentru a servi ouă rămâne dimineața,
cel mai hrănitor și cel mai sățios. zi, fie fierte, fie sub formă de omletă me de proteine. Ouăle mai conțin cel mult până la orele 14.00. Iar dacă
Într-adevăr îți ține bine de foame. gătită cu foarte puțin ulei. fier, magneziu, potasiu, vitaminele te întrebi câte ouă poți să mănânci în
Dar mulți dintre noi preferăm ouăle = Un copil poate consuma un din grupa B, vitamina A și numai 5 cursul dimineții la o singură porție,
prăjite, deoarece sunt mai gustoase. ou fiert pe zi sau un ou poșat sau o grame de grăsimi. răspunsul este între unul și trei ouă.
Soluții să cureți fierbătorul de apă Cum să tai ceapa
Fierbătorul de apă este nelipsit din bucătărie și chiar atunci când plecăm în călătorie. Cu astfel încât să elimini
el poți găti rapid câteva preparate simple și este de mare ajutor dacă nu ai un aragaz la
îndemână. Este un aparat versatil și foarte eficient, pentru că încălzește apa rapid și poți din iuțeală
pregăti diverse alimente ușoare, pe lângă ceaiuri sau cafea.
Daniel ȚIGLEANU gelatorul, chiuveta și lavoarul, cada sau pereții Daniel ȚIGLEANU
de sticlă ai dușului de podea.
De câte ori îl folosești, ține cont de faptul Umple fierbătorul de apă cu oțet sau toar nă Ceapa este una dintre cele mai utilizate legume în
că se depun săruri de calciu și sodiu din apă pe atât oțet cât este nevoie pentru a acoperi zonele bucătărie. Leguma este folosită de gospodine pentru a da
pereții vasului. Nu este recomandat să le freci afectate de piatră și așteaptă. Lasă oțetul să savoare diverselor preparate.
-Ceapa este cu -
cu bureți abrazivi sau paste de curățat abrazive. acționeze cel puțin 2 – 3 ore sau peste noapte. nos cută și pentru be -
Vei strica vasul de sticlă care va căpăta un aspect Tot ce trebuie să faci a doua zi este să arunci ne ficiile pe care le
mătuit și zgârieturi inestetice. Există soluții mult oțetul, să clătești cu apă caldă fier bătorul și să îl are asupra sănătății,
mai simple și ieftine care curăță perfect depuner- cureți cu un burete moale pe interior și cu deter- dar pe cât de să -
ile de calcar, fără să afecteze fierbătorul de apă. gent de vase. Va ieși sclipitor! nătoasă și bogată în
Oțetul pentru menaj. Este una dintre Băutura de tip cola. Folosește în loc de antioxidanți și vita-
cele mai rapide și simple soluții să cureți oțet o băutură de tip cola și așteaptă ca acidul mine este, pe atât de
fierbătorul de apă. Caută în magazine oțet pentru din acest suc să acționeze asupra depunerilor de neplăcut este mi -
menaj. Acesta este un oțet mai concentrat decât calcar. De obicei se lasă peste noapte. roase puternic și iu -
oțetul alimentar. Oțetul pentru menaj este Acidul din sucurile de tip cola este suficient țeala care te face să
obținut din alcool/etanol și are o con centrație de de puternic pentru a eroda depunerile fine de plâng
10 – 15%. El dizolvă mult mai rapid depunerile piatră. A doua zi, trebuie doar să cureți interiorul -Cea mai la în de -
de calcar și te ajută în gos podărie să cureți tot cu un burete moale și detergent de vase, apoi să mână metodă pentru
felul de obiecte electrocasnice, frigiderul, con- clătești bine cu apă caldă. Fier bătorul va fi ca a scăpa de iuțeala
nou! cepei, indiferent de
Bicarbonat de sodiu. Toarnă apă în soi, este o baie în gheață sau apă rece. După ce cureți și
fierbător, adaugă 3 linguri mari de bicarbonat de tai ceapa în două, scufund-o în apă rece sau în apă cu
gheață pentru câteva minute. După ce o vei scoate din apă,
sodiu și pornește aparatul. Lasă să cloco tească vei putea observa ceapa ta crudă are un gust considerabil
soluția câteva secunde, apoi oprește fierbătorul.
Așteaptă ca soluția din fierbător să se mai delicat.
-O altă metodă este legată de utilizarea imediată a sării.
răcească treptat. Bicarbonatul poate înmuia Se presară sare pe feliile de ceapă crudă proaspăt tăiat, se
depunerile de piatră. După câteva ore, poți spăla
cana fierbătorului în mod obișnuit cu un burete lasă câteva minute, apoi se elimină excesul de umiditate
moale și detergent lichid de vase. printr-o clătire rapidă sub jet de apă în strecurătoare.