Page 3 - SCURT PE 2 nr. 693
P. 3
scurt 3_jurnal pag 1 12.09.2024 09:05 Page 1
13 - 19 septembrie 2024 3
www.scurtpe2.ro sPeCiAl
Toamna
se numără
la Buzău…
evenimentele
gastronomice!
Dana BARBU sunteți invitați la tururi culinare prin cele mai fru- lansează „Toamna Culinară”, cu evenimente gas-
moase regiuni ale Buzăului precum Geoparcul tronomice care se desfășoară între 14 septembrie și
Buzoienii și nu numai au parte în această
toamnă de o serie de activități desfășurate pe par- UNES CO Ținutul Buzăului, Valea Nișcovului, sfârșitul lunii noiembrie. Potrivit organizatorilor, va
cursul a mai multor săptămâni, în locații diferite, pe Dealul Istrița – Dealu Mare, la evenimente speciale fi scoasă în evidență diversitatea culinară a regiunii
tematici diverse. Vorbim de târguri de produse agri- și degustări cu o varietate largă de produse arti- prin 20 de evenimente desfășurate în peste 10 locuri
cole, de degustări, de spectacole, de acțiuni inter- zanale, dar și la inovații de gust, pe baza deliciilor diferite. Participanții vor avea ocazia să descopere
active și de activități în natură. De la mijlocul lui tradiționale din Buzău. Seria activităților este des - și să savureze produse locale autentice și să se
septembrie, aproape trei luni, în fiecare weekend, chisă de organizația Slow Food Buzău, care bucere de tradiții gastronomice și inovații culinare.
,,Festivalul Cătinei” ,,Festin cu Mangaliță”,
și tururi cu biciclete ,,Buznătăți” și
electrice ,,Weekend cu trufe”
În weekendul 14-15 septembrie este Pentru luna noiembrie sunt programate evenimente
anunțat Festivalul Cătinei care va avea loc în diverse, unele inedite cu mențiunea că toate au loc în lo -
zona Vulcanilor Noroioși și tururi cu bici- ca ții diferite, doar la sfârșit de săptămână. Prima activitate
cletele electrice în Geoparcul Buzăului. La se va desfășura la Centrul de la Aluniș, sub genericul
Festivalul Cătinei vor fi și produse slowfood, ,,Brunch de toamnă în natură”, apoi va urma ,,Festin cu
de fapt unul dintre scopurile urmărite este pro- Man galiță” la Haleș. A doua parte a lunii va fi la Berca cu
movarea unui regim de alimentație sănătos. ,,Buznătăți’, după care va fi ,,Weekend cu trufe” la Co -
nacul Grigorescu, iar în ultimul weekend din octombrie,
seria de evenimente se va încheia cu ,,Seara de socializare
și degustare de produse Slow Food Buzău”, la Berca.
Bunătățile din Buzău,
la târgurile
internaționale
Slow Food Buzău va participa și la târguri naționale
,,Piața Artizanilor”, și in ternaționale, inclusiv la Revino Gourmet Show din
la Berca Bu curești și la Terra Madre din Torino, Italia, consolidând
pre zența regiunii Buzău pe scena gastronomică inter națio -
nală, organizatorii susținând dorința de a transforma acest
Punctul culminant va fi reprezentat de eveniment într-o tradiție anuală care să pună Buzăul pe
,,Piața Artizanilor” unde îi puteți întâlni pe toți harta tu rismului culinar din România.
producătorii din rețeaua Slow Food Buzău.
Aici aveți ocazia să des coperiți produsele au-
tentice și povestea din spatele lor. Evenimen- Toamna Buzoiană, în perioada 20-22 septembrie
tul de referință, ajuns la cea de-a 5-a ediție,
respectiv ,,Piața Artizanilor”, are loc pe 12-13 Cel mai mare târg de produse agricole din județ
octombrie la Slow Food & Gourmet Hub din va avea loc și în acest an, deși organizarea sa era
Berca, unde producătorii locali vor oferi pro- pusă sub semnul întrebării de către ordonanța
duse autentice de calitate. austerității, pro mo vată de Guvern. Reprezentanții
Pri măriei Buzău anunță că măsurile financiare
anunţate de Executiv pentru reducerea cheltuielilor
în sectorul de stat nu ar avea efecte cel puţin
deocamdată asupra orga ni zării evenimentului. Con-
siliul Local Muncipal Buzău a aprobat deja o hotă -
râre privind organizarea și funcționarea Târgului
„Toam na Buzoiană - 2024”. Potrivit proiectului, târ-
gul ar urma să aibă loc în perioada 20-22 septem- susține spectacole în fie care seară. La târg vor parti -
brie, iar accesul va fi liber. În toate cele trei zile ale cipa producătorii de legume, fructe şi produse
evenimentului, atmosfera de voie-bu nă va fi tradiţionale, meşteri populari, precum și ope ratori
menținută de nu meroși artiști buzoieni, care vor economici cu produse specifice de toam nă.