Mare atenție dacă vreți să tăiați lemne din păduri, fără respectarea legilor în vigoare. Noul cod silvic aduce sancțiuni mult mai dure pentru ceea ce poate fi considerată infracțiune silvică. Spre exemplu, pentru ruperea, distrugerea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, indiferent de forma de proprietate, pedepsele aplicate prin noul cod, în funcţie de gravitatea lor, pot ajunge și până la 7 ani de închisoare.
În noul codul silvic au fost introduse pedepse cu închisoarea și pentru falsificarea datelor informatice, pentru falsul în declarațiile informatice, precum și confiscarea obligatorie a materialelor lemnoase și a mijloacelor de transport în anumite cazuri.
În speranța reducerii numărului de infracțiuni silvice, sancțiunile dar și limitele amenzilor sunt extrem de mari.
De asemenea, potrivit noilor prevederi legale, este considerată infracţiune silvică realizarea, fără acte de aprobare, de lucrări în fondul forestier național. Totodată, au fost stabilite reguli stricte și pentru scoatere terenurilor din fondul forestier. La 1 ianuarie 2025, suprafaţa fondului forestier din judeţul Buzău era de peste 160.000 de hectare, reprezentând 27 % din suprafaţa judeţului.