Page 2 - SCURT PE 2 nr. 652
P. 2

scurt 2_jurnal pag 1  22.11.2023  13:01  Page 1


          2            24 - 30 noiembrie 2023                     LIfESTYLE                                  www.scurtpe2.ro





                     Ce trebuie să știm                                                                  Ce beneficii



               despre agheasma din                                                                       au tigăile
                                                                                                         din ceramică


                  Postul Crăciunului!                                                                    pentru

                                                                                                         alimente
            Suntem în Postul Crăciunului care ține din data de 15 noiembrie până în seara zilei de 24 decembrie.
            A doua zi, pe data de 25 decembrie sărbătorim cu toții Crăciunul și Nașterea Domnului, iar românii  R Daniel ȚIGLEANU
             pregătesc mese bogate în familie. În zilele de post credincioșii iau dimineața anafură și agheasmă.  Alege întotdeauna o tigaie din cera mi -
                                          Dar ce înseamnă acest obicei ?
                                                                                                          că de calitate, chiar dacă este mult mai
                                                                                                          scumpă decât una din teflon. Cu cât
                                                                                                          este mai grea, cu atât îți arată că mate-
                                                                                                          rialul de bază este un inox de bună
                                                                                                          cali tate. Tigăile ceramice prea ușoare
                                                                                                          și ieftine sunt realizate din materiale
                                                                                                          de slabă calitate, iar învelișul ceramic
                                                                                                          se va deteriora în câteva luni. Trebuie
                                                                                                          să citești cu grijă eticheta și să alegi o
                                                                                                          tigaie cu 4, 5 sau 7 straturi ceramice.
                                                                                                          Cele care au doar 2 – 3 straturi cera -
                                                                                                          mi ce sunt mai puțin rezistente.
                                                                                                            -Spre  deosebire  de  tigăile  din  metal,
                                                                                                         tigăile din ceramică păstrează mai bine ume -
                                                                                                         zeala din alimente. Astfel că poți găti pește
                                                                                                         sau fileuri de pui cu foarte puțină grăsime,
                                                                                                         poți găti omletă doar cu o lingură de ulei și
                                                                                                         vei mânca mai sănătos.
                                                                                                            -În plus, tigaia din ceramică este exce -
                                                                                                         lentă pentru a prepara legumele, ea păstrează
                                                                                                         mai bine sucurile din legume și vitaminele,
                                                                                                         iar acestea vor avea un gust mai bun.
          R Daniel ȚIGLEANU                  = Se mai spune că anafura și  Postul Crăciunului. Uneori, însă,  -Stratul de ceramică împiedică arderea
                                         agheasma  au  un  rol  spiritual,  o  anafura se strică sau mucegăiește,  alimentelor, chiar dacă tu uiți câteva minute
             = Se spune în religia creștină  tradiție  creștină  care  ar  ajuta  la  de aceea este bine să fie păstrată în  să supraveghezi tigaia.
          că anafura și agheasma sunt sim-  menținerea postului.         cele mai curate condiții, să avem  -Ceramica distribuie căldura uniform,
          boluri  ale  puterii  lui  Dumnezeu  = Din zona superstițiilor, se  grijă ca aceasta să nu se strice.  spre deosebire de tefal sau orice alt metal
          care ne ajută să ne curățăm gân-  spune că cine obișnuiește să le ia  = Este bine să fie ținută în -  care se încinge rapid în zona în care ia con-
          durile și trupul.              pe cele două în fiecare dimineață  velită în hârtie absorbantă, într-o  tact cu flăcările.
             = Dogmele religioase spun   din perioada postului, înainte de a  caserolă  într-un  spațiu  rece  sau  -Ceramica nu absoarbe nici grăsimile,
          că, orice credincios, cu aceste do -  pune orice altceva în gură, se cură -  chiar la frigider.  nici pigmenții sau aromele din alimente, ast-
          uă lucruri sfinte și binecuvântate,  ță de multe rele și necazuri.                             fel că nu reține mirosurile de ceapă, usturoi
          postește mai ușor și are spor în tot  = Așa cum arată învațătura  = Dacă, totuși, se strică, ana-  sau pește. După ce ai prăjit ceapă în tigaia de
          ceea ce întreprinde.           duhovnicilor, agheasma mică se ia  fura nu se aruncă precum un gunoi  ceramică,  după  ce  o  speli  corect  nu  mai
             = În fiecare dimineață, în zi -  dimineața devreme în fiecare zi de  de rând. Ea se arde cu tămâie în
          lele de post, practica creștină po -  post, atât în postul Crăciunului, cât  foc sau se îngroapă în pământ pe
          vățuiește  că  este  bine  să  luăm  și în toate celelalte zi de post de  lângă plante și pomi roditori.
          anafură și agheasmă mică.      peste an.                          = Agheasma  trebuie  și  ea
             = Anafura este binecuvântată    = Imediat după agheasmă se  păs trată în condiții stricte de igi -
          la biserică și se face din prescurile  ia  anafura,  bucățica  de  prescură  enă, în sticle sterilizate în prealabil
          tăiate în cubulețe mici care se îm-  bine cuvântată, apoi se rostește în  prin fierbere și apoi depozitată la
          part credincioșilor după slujbă.   gând o rugăciune.           frigider.                       rămâne nicio aromă de ceapă.
                                                                                                            -Tigăile din ceramică sunt rezistente, le
             = Agheasma mică este apa        = Credincioșii care țin rân-   = Se mai spune că agheasma   poți avea ani de zile, dacă le întreții corect și
          sfințită în biserică în timpul unor  duiala postului au mare grijă să ia  nu se strică niciodată, dar dacă o  dacă le cureți imediat după fiecare folosire.
          slujbe speciale ținute de preoți la  acasă  din  timp  o  cantitate  mai  pui în sticle care nu au fost igieni -  În plus, le poți folosi și în cuptor, dacă au
          anumite sărbători.             mare de anafură să le ajungă în  zate, își va schimba gustul.   mânerul detașabil.


                                       Ce rol are și care sunt sursele sănătoase de vitamina K
              publicitate
                                      R Daniel ȚIGLEANU                  din avocado, roșii, ouă sau carne roșie.  vascular care blochează acumularea de
                                                                            -Trebuie să reținem faptul că vitami -  calciu în pereții arterelor. Fără vitamina
                                          Vitamina  K  este  cunoscută  în  ge -  na K este o vitamină liposolubilă, adică  K, această proteină nu ar mai funcționa
                                      neral pentru rolul ei de a grăbi coa gu larea  se dizolvă în grăsimi și este transportată  corespunzător, iar pereții arterelor ar de-

                                      sângelui și vindecarea ră nilor. Mai spe-  și fixată în organism cu ajutorul grăsi -  veni mai rigizi în urma acumulărilor de
                                      cific,  vitamina  K  stimulează  anumite  milor bune.                 calciu.
                                      proteine  implicate  în  coagularea  sân-  -Pentru o absorbție mai bună a aces-  DozA zILNICă
                                      gelui, con tro lează depunerile de calciu  tei vitamine, putem consuma legumele  rEComANDATă
                                      din oase, dar și din alte țesuturi.   verzi proaspete cu ulei de măsline sau cu
                                                                                                               -Vârsta contează foarte mult pentru
                                        SUrSELE ImPorTANTE DE            pește gras precum tonul sau codul.  stabilirea dozelor optime de vitamina K.
                                        vITAmINA K                         CUm fUNCȚIoNEAză                 Diferența de sex este și ea importantă.
                                          -Acest  tip  de  vitamină  este  vITAmINA K                       Femeile care au depășit vârsta de 19 ani
                                      sintetizată de plante, iar noi putem bene-  -După consumul de alimente verzi,  ar trebui să consume 90 micrograme de
                                      ficia de ea consumând multe legume, în  bogate în vitamina K, aceasta este pro ce -  vitamina  K  (mcg)  pe  zi,  în  timp  ce
                                      special le gume verzi precum ardeiul gras  sată de bacteriile bune din intestinul gros  bărbații ar trebui să consume 120 mcg
                                      verde, di -ferite soiuri de varza, salata,  și este transformată în vitamina K2 care  zilnic.
                                      spanacul, mă rarul, leușteanul, pătrunjelul  este stocată în țesuturile grase și în ficat.  -Este recomandat ca absorbția de vi-
                                      sau co nopida.                        -Vitamina respectivă susține funcțio -  tamina K să se facă doar din alimentele
                                          -Mai poți beneficia de vitamina K și  na rea unei proteine importante în țesutul  sănătoase.
   1   2   3   4   5   6   7