Page 2 - SCURTPE2 nr. 646
P. 2
scurt 2_jurnal pag 1 12.10.2023 12:16 Page 1
2 13 - 19 octombrie 2023 liFestYle www.scurtpe2.ro
Probleme de sănătate care
se pot agrava toamna
R Daniel ȚigleAnu matism cărora li se accentuază simp-
tomele este bine să ia câteva măsuri
Fiecare anotimp vine nu pentru a li se ameliora starea: să aibă
numai cu modificări de grijă să evite frigul şi să menţină
temperatură sau de pre ci - căldură la nivelul articu la ţi ilor, să
pitaţii, ci şi cu diverse facă băi calde, mişcări uşoare şi să
sensibilităţi şi acutizări are consume alimente cu efect antiin-
unor probleme de sănătate, flamator (fructe, legume, peşte).
iar toamna nu face excepţie. 4. ulCerul şi gAstritA
1. Alergiile lA PlAnte Toamna se pot agrava afecţiunile
Încă de la începutul toamnei şi digestive precum gastrita şi ulcerul,
până în octombrie-noiembrie, se ma - care se manifestă prin arsuri în partea
ni festă alergiile respiratorii la po le - superioară a abdomenului. Organis-
nu rile de ambrozie, artemisia mul uman are tendinţa în mod natural
vul garis (pelinariţă) și plantago lan - de a creşte aciditatea gastrică toamna
ce olata (pătlagină îngustă). Con cen - şi primăvara, de aceea, cei afectaţi de
traţia maximă a polenurilor acestor gastrită sau ulcer trebuie să fie mai
plante este dimineaţa şi când bate atenţi la dietă în aceste perioade.
vântul. Alergia la aceste plante se 5.AsteniA De sezon
ma nifestă prin rinită alergică, con jun -
ctivită alergică şi astm alergic, cu Micşorarea zilelor, mai puţină
simptome precum strănuturi în cas - lumină solară şi scăderea tempera-
cadă, congestie nazală (persoana nu aca rieni. Persoanele cu simptome 3. Bolile reumAtiCe turilor pot produce modificări în
mai poate respira pe nas), înroşirea orga nism care pot altera ritmul somn-
ochilor, oboseală, somnolenţă. spe cifice alergiilor sunt sfătuite să În condiţiile schimbărilor cli ma - veghe. Unele persoane se pot con-
consulte un alergolog, pentru un ti ce de sezon, se accentuează in fla - frunta cu tristeţe accentuată, apatie,
2. Alergiile diag nostic de precizie prin cu aju- maţia la nivel articular, cu probleme de somn (insomnie sau
lA muCegAiuri torul testărilor cutanate, fie prick, acu mularea suplimentară de lichid, dorinţa de a dormi mai mult), pro -
De asemenea, toamna se pot ma - prin înțepătură, fie patch, epicutanate care se manifestă prin durere şi re- bleme de concentrare, iritabilitate şi
nifesta şi alergiile la mucegaiuri şi sau cu plasturi. doare articulară. Persoanele cu re u - tulburări alimentare. excursii).
Când dăm ceasurile Cel mai bun moment pentru
cu o oră înapoi varza murată și cum să faci
R Daniel ȚigleAnu zice şi psihice. cea mai bună saramură
=Este posibil să apară simp-
Trecerea la ora de iarnă poate tome precum: oboseală, irasci- Vremea rece este cea mai potrivită pentru varza murată și pentru tot soiul de
afecta organismul, cu toate că, în bilitate, anxietate, tulburări de murături la borcane. Așteaptă să scadă temperaturile și să vină nopțile reci
principiu, dormim cu o oră în somn, nivel crescut de stres, din octombrie pentru a pregăti saramura și butoaiele pentru varza murată.
plus. În 2023, trecerea la ora de lipsă de energie, disconfort ge - Cea mai bună perioadă să pui varza murată rămâne luna octombrie.
iar nă are loc în noaptea de sâm - ne ral, dureri de cap şi chiar
bătă, 28 octombrie, spre du mi - modificări hormonale. R Daniel ȚigleAnu
nică, 29 octombrie. Mai exact, se =Schimbarea orei poate ac- -Varza murată stă bine într-un butoi de
dau ceasurile cu o oră în urmă, centua problemele celor care su - plastic, dacă saramura este vânturată în
adică ora 4:00 devine ora 3:00. feră de depresie şi boli cardiace. mod constant.
Ultima duminică a lunii octom - =Trecerea la ora de iarnă şi -Butoaiele de plastic sunt cele mai ac-
brie din acest an va fi cea mai schimbarea orei de trezire re pre - cesibile, cele mai ușor de manevrat și de
lungă din an, pentru că va avea zintă factori de stres pentru orga - curățat.
-Dar poți folosi și borcane mari din sti -
25 de ore. nismul nostru. Este bine să clă sau butoaie din lemn, deși mane vra rea
păs trăm o rutină a somnului, să
Cum putem fi ne culcăm şi să ne trezim la ace - acestora trebuie făcută cu mai multă grijă. toate verzele sunt acoperite cu apă, se in-
-Indiferent de material, butoiul trebuie
afectaţi eaşi oră dimineaţa. Este reco- opărit cu apă clocotită și bine igienizat, troduce un furtun prin care se suflă aer și
se pritocește sau se vântură varza. Apoi se
=Scăderea temperaturilor şi mandat ca înainte de culcare să pentru a îndepărta orice risc de mucegai. pun două scândurele din lemn curat peste
scurtarea zilelor, ceea ce în seam - fie evitate sursele de lumină pre- -Alege varza rotundă, ușor turtită și cu verze și un bolovan greu care să țină
nă mai puţină lumină naturală, cum al telefonului sau al calcu- frunze subțiri, cu cotoarele nu foarte groa - verzele presate în saramură.
pot avea impact asupra stării fi - latorului. se. Căpățânile de varză trebuie să fie fru- -Se pune capacul și se depozitează bu-
moase, netede, proaspete, fără urme de toiul în cămară sau într-un spațiu întunecat
lovituri de la transport. și rece.
-Concentrația de sare este foarte im -
-În Moldova, se pun câteva boabe de
Agenție portantă pentru o saramură bună. Varza se porumb în butoiul cu varză pentru a grăbi
națională de pune la murat cu o saramură din 25 g de fermentarea, dar dacă este mai cald afară
sare la 1 litru de apă. varza oricum fermentează destul de repede.
știri -Se folosește doar sare de mină fără -Printre verzele puse la murat se ada u -
iod care are un rol mai bun de conservare gă crenguțe de mărar uscat, crenguțe de
decât sarea de mare. cimbru uscat, boabe de chimen și ardei iuți
publicitate se poate prepara inițial o cantitate de 10 sesc crenguțe de vișin bine spălate, felii de
întregi (dacă vrei o saramură ușor picantă).
-În funcție de cât de mare este butoiul,
-În unele regiuni ale țării se mai folo -
litri de saramură cu 250 g de sare, care se
newss.ro completează dacă nu este suficientă. gutui sau felii de hrean, pentru un parfum
-După ce se completează saramura și
și o aromă deosebită.