Page 2 - SCURTPE2 nr. 621
P. 2
scurt 2_jurnal pag 1 20.04.2023 12:04 Page 1
2 21 - 27 aprilie 2023 LIfesTYLe www.scurtpe2.ro
Izvorul Tămăduirii. Uite ce faci
Tradiţii care aduc cu mâncarea
rămasă de la masa
noroc şi sănătate de Paşte!
R Daniel țIgLeAnU
În fiecare an, în prima vineri după Paşte, în Vinerea Luminată, Biserica Aţi rămas cu multă mâncare după săr bă -
Ortodoxă sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii. În această zi, credincioşii cinstesc tori? nu o aruncaţi! Resturile de friptură,
un praznic împărătesc închinat Maicii Domnului. legume, pâine sau mezeluri le poţi folosi ca
ingrediente la alte preparate culinare. Uite
câteva sfaturi ca să nu arunci mâncarea
rămasă după Paște!
Sandvişuri din friptură de miel. Dacă nu ai
mâncat toată friptura de miel, preparată pentru sărbători,
nu o arunca! Scurge-o bine de sos cu ajutorul unor
şerveţele din hârtie absorbantă şi foloseşte-o la
prepararea sandvişurilor. Mai poţi folosi frunze de salată
verde şi felii subţiri de brânză sau caşcaval. Vei avea
parte de un mic-dejun delicios!
Salată din friptură de pui. Friptura rămasă de
la masa de sărbători poate fi folosită şi la prepararea unei
salate suculente şi pline de vitamine. Carnea de miel, de
pui sau de curcan se scurge de sos, iar apoi se taie în
bucăţele. Se adaugă cubuleţe de roşii, feliuţe de ardei,
ceapă, măsline şi salată verde. Apoi se pune puţin ulei
R Adela BUCUROIU legământ, după care ei îşi spun surate, fârtaţi, veri de măsline, brânză rasă, sare şi piper.
şi verişoare şi se comportă ca şi cum ar fi rude. Omletă cu legume. Dacă nu vrei să congelezi
APA sfInţITă În zIUA Scopul acestui legământ este acela de a fi de aju- legumele rămase, le poţi folosi la prepararea unei om-
PRAznICULUI ARe PUTeRI tor celui cu care „s-a legat”, până la moarte. lete. Alege legume cât mai variate şi cât mai colorate
TăMăDUITOARe precum ardei gras roşu, ceapă, măsline, ardei gras verde,
săRBăTOAReA
Apa sfinţită acum are efecte dovedite asupra esTe BenefICă PenTRU roşii şi taie-le în bucăţele mai mari. Pune-le peste oul
sănătăţii fizice şi spirituale. În tradiţia populară, săPăTORII De fânTânI bătut, iar apoi găteşte omleta aşa cum o faci de obicei.
bolnavii care respectă ritualul şi beau agheasmă Paste cu friptură de curcan. Carnea de
dimineaţa, înainte de micul dejun, se în zdră ve - În tradiţia populară, sărbătoarea este noro coa - curcan e gustoasă şi plină de vitamine. Nu arunca frip-
nesc. De asemenea, cu Agheasma mică se stro - să şi spornică pentru săpătorii de fântâni. În a ceastă tura rămasă! Toacă mărunt carnea, că leşte-o puţin în ulei
pesc încăperile din gospodărie, cu excepţia băii. zi, apele sunt mai zgomotoase, mai zbu ciumate; de de măsline şi adaugă o lingură de suc de roşii şi busuioc.
aceea, zgomotul apei îi ajută pe fân tânari să
MAICA DOMnULUI esTe Un găsească mai uşor o sursă de apă- în gră dina casei Este un sos foarte gustos şi hrănitor pentru paste.
IzVOR AL TăMăDUIRII sau în zone de deal şi de câmpie, pe ogorul lor. Din mezeluri faci pizza. Şuncă, jambon, sa -
lam... Toate aceste ingrediente rămase pot fi folosite ca
Asimilarea Maicii Domnului cu un Izvor al
Tă măduirii nu este întâmplătoare, deoarece a ceas - topping pentru pizza. Se taie mărunt, se amestecă, se
ta este mijlocitoarea noastră către Iisus, este cea adaugă sare şi puţin piper, con dimente şi se presară
care a suferit pentru fiul Său pe „Drumul Crucii”. peste blatul de pizza. Apoi, se dă la cuptor.
De aceea creştinii îi cer ajutor în momentele lor Budincă din cozonac. Cozonacul rămas poate
de boală sau de necaz. fi folosit pe post de blat de tort, dacă vrei să prepari un
tort. Pentru a fi moale, se însiropează bine sau se
Un LegăMânT De LOIALITATe - ornează cu ciocolată caldă. Cozonacul se poate tăia pe
JURăMânTUL JUVenIL jumătate, pe lungime, şi poate fi ornat cu budincă şi
În unele zone ale ţării, în această zi se mai câteva fructe proaspete. Astfel, vei ajunge să mănânci o
prac tică „Jurământul juvenil”. Ceremonia se face tartă dulce şi delicioasă.
în fiecare an în ziua praznicului Izvorul Tămă - În zIUA PRAznICULUI Crutoane din pâinea rămasă. Pâinea se taie
duirii între tineri cu vârste cuprinse între 9 şi 14 nU se LUCReAză În în cubuleţe mici, iar apoi se aşază într-o tavă. Se
ani, pe criterii de prietenie, de afinitate su fletească gOsPODăRIe sAU LA CâMP stropeşte cu puţin ulei de măsline. Apoi, tava se intro-
şi de sex. Tinerii trebuie să împli nească mai multe duce la cuptor pentru 10 minute. Crutoanele sunt gata
rituale, să-şi jure loialitate şi să facă schimb de Gospodinele respectă ziua de prăznuire şi nu când prind o culoare aurie.
obiecte cu valoare sentimentală: un colac, un vas spală, nu calcă rufe şi nu croiesc un lucru de îm -
de lut sau o lumânare. brăcăminte, pentru că acesta nu va fi de folos şi Pune alimentele la congelator. Resturile de
nu va fi terminat niciodată. mâncare se pot pune la congelator. Porţionează ali-
ÎnfRățITUL, mentele cât să le consumi o singură dată, iar apoi pune
LegăMânT Pe VIAță gOsPODARII ARUnCă APA pacheţelele la rece. Odată ce ai scos din congelator mân-
sfInţITă PesTe VITe
Tradiţia numită înfrăţitul, un legământ între carea, aceasta nu se recongelează! Poţi proceda în acest
bă ieţi sau însurăţitul, un legământ între fete, are Mai ales în mediul rural, gospodarii aruncă fel cu friptura, mezelurile, sarmalele chiar şi supele sau
drept scop ajutorul reciproc, între cei care au îm- apă sfinţită peste vitele de povară, pentru ca aces- ciorba. Şi legumele rămase pot fi congelate. Acestea se
plinit ritualul, în cele mai dificile momente din tea să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la lucră - spală, se scurg bine de apă, iar apoi se şterg cu prosoape
viaţa lor. Şi persoanele mature împlinesc acest rile agricole. din hârtie absorbante. Se taie mărunt şi se pun în pungi
alimentare.
publicitate sfaturi ca să foloseşti resturile alimentare
-Ţi s-a uscat pâinea? Trece-o printr-un jet de apă,
apoi pune-o în cuptor câteva minute şi va redeveni
crocantă şi bună.
- Morcovii s-au veştejit? Ţine-i în apă timp de o
oră şi îşi vor recăpăta vigoarea.
Agenție națională de știri - Ai cumpărat prea multă salată? Pune-o la supă.
Sau o poţi aşeza într-o tigaie cu câteva cepe pentru
garnitura unei tarte cu legume.
newss.ro - Cu legumele uitate în frigider se poate prepara
lasagna.