Page 2 - SCURT PE 2 nr. 733
P. 2

scurt 2_jurnal pag 1  03.07.2025  10:06  Page 1


          2                4 - 10 iulie 2025                      LIFESTYLE                                  www.scurtpe2.ro





           Ce faci dacă ai pierdut                                                                        De ce consumul


                                                                                                          de păstrăv
                                o plăcuță de                                                              ajută la sănătatea

                                                                                                          inimii!

                             înmatriculare                                                                Daniel ȚIGLEANU

                                                                                                             Somonul, tonul, sardinele, macroul
                                                                                                          sau știuca și păstrăvul se numără prin -
                                                                                                          tre cele mai delicioase și sănătoase specii
                                                                                                          de pești. Dar cel mai iubit și cel mai bun
                                                                                                          pește românesc, căutat mai ales pe timp
                                                                                                          de vară, este păstrăvul. Carnea de păs -
                                                                                                          trăv este o adevărată comoară pentru
                                                                                                          sănătate și, înainte de toate, este bogată
                                                                                                          în  nutrienți  și  acizi  grași  care  ajută
                                                                                                          inima!
                                                                                                             -Păstrăvul este un adevărat aliat al ini -
                                                                                                          mii, deoarece conține un aport echilibrat de
                                                                                                          grăsimi sănătoase care pot combate depu -
                                                                                                          nerile de colesterol de pe artere. În plus,
                                                                                                          este un pește care ajută foarte mult creierul,
                                                                                                          susține memoria și procesele cognitive.
                                                                                                             -Păstrăvii crescuți în păstrăvării sau
                                                                                                          pescuiți  din  zonele  curate  de  munte  nu
                                                                                                          con țin mercur, așa cum se întâmplă în ca -
                                                                                                          zul unor pești de ocean cum ar fi somonul
                                                                                                          și tonul.
                                                                                                             -Persoanele care consumă cel puțin o
                                                                                                          dată pe săptămână carne de pește gătită
                                                                                                          sănătos, fără adaos de ulei, au un risc mai
                                                                                                          scăzut de a se confrunta cu afecțiuni car-
                                                                                                          diace. Depunerile de colesterol favorizează
                                                                                                          infarctul miocardic și boli de inimă grave.
          Daniel ȚIGLEANU                                                                                    -Funcțiile  creierului  scad  odată  cu
                                                                                                          înaintarea în vârstă. Declinul mental este
           În cazul pierderii unei plăcuțe, singura variantă legală este solicitarea unui duplicat de la  normal până la un anumit grad, dar tot mai
          DGPC. Până la eliberarea acestuia nu ai voie să circuli. Nerespectarea legii atrage sancțiuni   multe persoane prezintă boli grave precum
                                                                                                          demență  și Alzheimer  de  la  vârste  mai
                                   imediate, în cazul unui control de rutină.                             puțin înaintate, chiar de la 55 sau 60 de ani.
                                                                                                             -Numeroase cercetări au arătat că per-
             Pentru eliberarea noilor plăcuțe, șoferul trebuie să se pre -  Cât costă înlocuirea plăcuțelor în 2025  soanele care mănâncă mult pește au rate
          zinte cu următoarele documente:                                                                 mai scăzute de declin mental, dar au și mai
             -cerere tip                                                 Costul înlocuirii variază în funcție de  multă materie cenușie în regiunile creieru-
                                                                                                          lui care reglează emoția și memoria.
              -declarația pe proprie răspundere privind pierderea, furtul sau  tipul plăcuței solicitate:    -Degenerarea oculară legată de vârstă
          deteriorarea plăcuței                                                                           este una din cauzele deficienței de vedere
             -cartea de identitate a vehiculului, în original și copie   26 de lei pentru o placă tip A;  și a orbirii. Aceasta afectează în special
                                                                                                          persoanele în vârstă. Studiile au demon-
             - certificatul de înmatriculare                             27 de lei pentru o placă tip B;  strat că un consum regulat de pește gras
              -actul de identitate al solicitantului                                                      precum păstrăvul scade riscul degenerării
              -dovada plății noii plăcuțe.                               22 de lei pentru o placă tip C.  oculare cu 53%.


                              Ce greșeală face toată lumea când fierbe dulceața

            Fierberea dulceții este unul dintre cele mai populare moduri de a conserva fructele, însă mulți dintre noi se  mentarea.
          confruntă cu problema ca, după câteva zile, dulceața să înceapă să fermenteze. Deși procesul pare simplu, există  Spală bine fructele – Curăță-le
             o greșeală comună pe care o facem în timpul fierberii și care poate duce la alterarea rapidă a preparatului.   temeinic  pentru  a  elimina  impu -
                                                                                                               ritățile și bacteriile.
                                                                                                                  Respectă  proporția  corectă
          Daniel ȚIGLEANU                    Cât trebuie fiartă corect       dulce într-un eșec acru.          zahăr-fructe – Zahărul ajută la con-
                                             dulceața, în funcție de fructe    Ghid rapid pentru dulceață      servare și împiedică dezvoltarea mi-
           Greșeala din cauza căreia                                           fără fermentare                 croorganismelor.
           fermentează dulceața                -Ambalarea acesteia în borcane
                                           necorespunzător steri lizate poate fa-  Folosește fructe bine coapte și  Fierbe dulceața suficient timp
             -Specialiștii în conservarea ali-  voriza  dezvoltarea  bacteriilor  și  a  sănătoase –  Evită  fructele  stricate  – Asigură-te  că  dulceața  ajunge  la
          mentelor atrag atenția că una dintre  drojdiilor. Este esențial ca borcanele  sau prea tari, care pot favoriza fer-  punctul de fierbere și ține focul con-
          cele mai des întâlnite erori este fier-  și capacele să fie sterilizate corect –                     stant pentru a distruge bacteriile.
          berea  insuficientă  a  dulceții.  Din  fie în apă clocotită, fie în cuptor – și                         Sterilizează borcanele și ca-
          dorința de a păstra gustul proaspăt al  umplute cu dulceață fierbinte, ime-                          pacele – Spală și fierbe borcanele în
          fructelor sau din teamă să nu se cara -  diat după oprirea focului.                                  apă clocotită înainte de umplere.
          melizeze prea tare, mulți opresc fier-  -Pentru o dulceață de lungă du -                                Umple  borcanele  fierbinți,
          berea prea devreme. Astfel, siropul  rată, fierberea ar trebui să continue                           sigilează  imediat  –  Astfel  previi
          nu  atinge  consistența  necesară,  iar  până  când  picătura  de  sirop  se  în -                   pătrunderea  aerului  și  formarea
          zahărul  nu  se  dizolvă  complet  –  chea gă pe o farfurie rece, iar con -                          fermentației.
                                                                                                                  Depozitează  dulceața  într-un
                                           sistența este clar legată. Abia atunci
          condiții perfecte pentru fermentație.  zahărul va acționa ca un conservant                           loc răcoros și uscat – Evită căldura
             -O altă greșeală este neîn depăr -  eficient.                                                     și umiditatea excesivă.
          tarea spumei formate la suprafață în  -Chiar  dacă  pare  simplu,  pre -                                Dacă respecți acești pași simpli,
          timpul  fierberii.  Aceasta  conține  pararea dulceții implică precizie. O                           dulceața  ta  va  rămâne  gustoasă  și
          impurități care, lăsate în borcan, pot  fierbere incompletă sau o sterilizare                        proaspătă mult timp, fără riscul de a
          accelera procesul de alterare.   superficială pot transforma un borcan                               fermenta.
   1   2   3   4   5   6   7