Page 2 - SCURT PE 2 nr. 733
P. 2
scurt 2_jurnal pag 1 03.07.2025 10:06 Page 1
2 4 - 10 iulie 2025 LIFESTYLE www.scurtpe2.ro
Ce faci dacă ai pierdut De ce consumul
de păstrăv
o plăcuță de ajută la sănătatea
inimii!
înmatriculare Daniel ȚIGLEANU
Somonul, tonul, sardinele, macroul
sau știuca și păstrăvul se numără prin -
tre cele mai delicioase și sănătoase specii
de pești. Dar cel mai iubit și cel mai bun
pește românesc, căutat mai ales pe timp
de vară, este păstrăvul. Carnea de păs -
trăv este o adevărată comoară pentru
sănătate și, înainte de toate, este bogată
în nutrienți și acizi grași care ajută
inima!
-Păstrăvul este un adevărat aliat al ini -
mii, deoarece conține un aport echilibrat de
grăsimi sănătoase care pot combate depu -
nerile de colesterol de pe artere. În plus,
este un pește care ajută foarte mult creierul,
susține memoria și procesele cognitive.
-Păstrăvii crescuți în păstrăvării sau
pescuiți din zonele curate de munte nu
con țin mercur, așa cum se întâmplă în ca -
zul unor pești de ocean cum ar fi somonul
și tonul.
-Persoanele care consumă cel puțin o
dată pe săptămână carne de pește gătită
sănătos, fără adaos de ulei, au un risc mai
scăzut de a se confrunta cu afecțiuni car-
diace. Depunerile de colesterol favorizează
infarctul miocardic și boli de inimă grave.
Daniel ȚIGLEANU -Funcțiile creierului scad odată cu
înaintarea în vârstă. Declinul mental este
În cazul pierderii unei plăcuțe, singura variantă legală este solicitarea unui duplicat de la normal până la un anumit grad, dar tot mai
DGPC. Până la eliberarea acestuia nu ai voie să circuli. Nerespectarea legii atrage sancțiuni multe persoane prezintă boli grave precum
demență și Alzheimer de la vârste mai
imediate, în cazul unui control de rutină. puțin înaintate, chiar de la 55 sau 60 de ani.
-Numeroase cercetări au arătat că per-
Pentru eliberarea noilor plăcuțe, șoferul trebuie să se pre - Cât costă înlocuirea plăcuțelor în 2025 soanele care mănâncă mult pește au rate
zinte cu următoarele documente: mai scăzute de declin mental, dar au și mai
-cerere tip Costul înlocuirii variază în funcție de multă materie cenușie în regiunile creieru-
lui care reglează emoția și memoria.
-declarația pe proprie răspundere privind pierderea, furtul sau tipul plăcuței solicitate: -Degenerarea oculară legată de vârstă
deteriorarea plăcuței este una din cauzele deficienței de vedere
-cartea de identitate a vehiculului, în original și copie 26 de lei pentru o placă tip A; și a orbirii. Aceasta afectează în special
persoanele în vârstă. Studiile au demon-
- certificatul de înmatriculare 27 de lei pentru o placă tip B; strat că un consum regulat de pește gras
-actul de identitate al solicitantului precum păstrăvul scade riscul degenerării
-dovada plății noii plăcuțe. 22 de lei pentru o placă tip C. oculare cu 53%.
Ce greșeală face toată lumea când fierbe dulceața
Fierberea dulceții este unul dintre cele mai populare moduri de a conserva fructele, însă mulți dintre noi se mentarea.
confruntă cu problema ca, după câteva zile, dulceața să înceapă să fermenteze. Deși procesul pare simplu, există Spală bine fructele – Curăță-le
o greșeală comună pe care o facem în timpul fierberii și care poate duce la alterarea rapidă a preparatului. temeinic pentru a elimina impu -
ritățile și bacteriile.
Respectă proporția corectă
Daniel ȚIGLEANU Cât trebuie fiartă corect dulce într-un eșec acru. zahăr-fructe – Zahărul ajută la con-
dulceața, în funcție de fructe Ghid rapid pentru dulceață servare și împiedică dezvoltarea mi-
Greșeala din cauza căreia fără fermentare croorganismelor.
fermentează dulceața -Ambalarea acesteia în borcane
necorespunzător steri lizate poate fa- Folosește fructe bine coapte și Fierbe dulceața suficient timp
-Specialiștii în conservarea ali- voriza dezvoltarea bacteriilor și a sănătoase – Evită fructele stricate – Asigură-te că dulceața ajunge la
mentelor atrag atenția că una dintre drojdiilor. Este esențial ca borcanele sau prea tari, care pot favoriza fer- punctul de fierbere și ține focul con-
cele mai des întâlnite erori este fier- și capacele să fie sterilizate corect – stant pentru a distruge bacteriile.
berea insuficientă a dulceții. Din fie în apă clocotită, fie în cuptor – și Sterilizează borcanele și ca-
dorința de a păstra gustul proaspăt al umplute cu dulceață fierbinte, ime- pacele – Spală și fierbe borcanele în
fructelor sau din teamă să nu se cara - diat după oprirea focului. apă clocotită înainte de umplere.
melizeze prea tare, mulți opresc fier- -Pentru o dulceață de lungă du - Umple borcanele fierbinți,
berea prea devreme. Astfel, siropul rată, fierberea ar trebui să continue sigilează imediat – Astfel previi
nu atinge consistența necesară, iar până când picătura de sirop se în - pătrunderea aerului și formarea
zahărul nu se dizolvă complet – chea gă pe o farfurie rece, iar con - fermentației.
Depozitează dulceața într-un
sistența este clar legată. Abia atunci
condiții perfecte pentru fermentație. zahărul va acționa ca un conservant loc răcoros și uscat – Evită căldura
-O altă greșeală este neîn depăr - eficient. și umiditatea excesivă.
tarea spumei formate la suprafață în -Chiar dacă pare simplu, pre - Dacă respecți acești pași simpli,
timpul fierberii. Aceasta conține pararea dulceții implică precizie. O dulceața ta va rămâne gustoasă și
impurități care, lăsate în borcan, pot fierbere incompletă sau o sterilizare proaspătă mult timp, fără riscul de a
accelera procesul de alterare. superficială pot transforma un borcan fermenta.