Page 2 - SCURT PE 2 nr. 610
P. 2

scurt 2_jurnal pag 1  02.02.2023  12:24  Page 1


          2              3 - 9 februarie 2023                     lifeSTYle                                  www.scurtpe2.ro





          ce poți să faci în caz de                                                                           Surse




                                    hipotermie                                                                naturale de
                                                                                                              probiotice


           Temperaturile foarte scăzute pot avea consecințe nefaste. există mai multe tipuri de hipoter-      R adela BUcUroiU
           mie. aceasta este clasificată în: ușoară, cu temperaturi între 32 și 35 grade, moderată, între
                                                                                                                 Probioticele sunt microor-
           28 și 32 de grade, și severă, sub 28 de grade. corpul uman funcționează normal la o                ganisme mici, vii, care mențin
           temperatură situată între 36,1 și 37,8 grade.                              R Daniel țiGleaNU       sănătatea florei intestinale. in-
                                                                                                              testinele sunt populate cu bac-
                                                                                                              terii, atât benefice, cât și
                                                                                                              no cive. Vestea bună este că
                                                                                                              acum avem acces la ambele
                                                                                                              variante: suplimente cu probi-
                                                                                                              otice și probiotice naturale din
                                                                                                              alimente. Probioticele pot fi
                                                                                                              obținute și din alimentele fer-
                                                                                                              mentate, iar lista acestora este
                                                                                                              una cuprinzătoare.
                                                                                                                 iaUrT.    Iaurtul  este  una
                                                                                                              din tre cele mai bune surse de probi-
                                                                                                              otice, bacteriile prietenoase care pot
                                                                                                              îmbunătăți starea de sănătate. Iaurtul
                                                                                                              este obținut din laptele fermentat de
                                                                                                              probiotice, în principal bacterii lac-
                                                                                                              tice și bifidobacterii.
                                                                                                                 chefir. Chefirul este o
                                                                                                              băutură obținută din lapte fermentat.
                                                                                                              Se face prin adăugarea de culturi de
                                                                                                              bacterii lactice în laptele de vacă sau
           Primele reacții                           SimPTome                     - tensiune arterială mică,   de capră.
                                                                                  -bradiaritmie,                 Varza  mUraTă.
            -sună de urgență la 112.                  -slăbiciune musculară,
            -îndepărtează cât de repede hainele dacă sunt  - frisoane puternice,   - halucinații,             Varza murată este un aliment bine-
           umede.                                     -respirație dificilă,       -ataxie,                    cunoscut prin părțile noastre. Varza
             -consumă  lichide calde pentru a ajuta la ridi-                      - rigiditate musculară,     murată este o varză tăiată mărunt și
           carea temperaturii organismului.           -stare de confuzie,         - comă sau precomă,         fermentată de bacteriile lactice. Este
            -pune pe abdomen ori pe piept o compresă sau  -letargie, somnolență,                              unul dintre cele mai vechi alimente
           o stică cu apă caldă.                      -agitație psihomotorie,     -arflexie,                  tradiționale, fiind extrem de popu -
            -stai departe de orice sursă artificială de încăl -  -modificări ale ritmului car-  -edem pulmonar acut,  lară în multe țări, în special în cele
           zire.                                     diac,                        - stop cardio-respirator.   din Europa de Est.
                                                                                                                 KomBUcha.  Kom-
                                                                                                              bucha este o băutură din ceai negru
                             cum putem preveni gripa                                                          sau verde fermentat. Acest ceai ex-
                                                                                                              trem de cunoscut este fermentat de
              Mare atenţie! Suntem în plin sezon gripal şi acesta se suprapune  cipal prin picături produse atunci când
          peste al patrulea val al pandemiei COVID-19 în România. O infectare  persoanele bolnave tuşesc, strănută sau
           cu ambele virusuri ar putea avea efecte devastatoare chiar şi pentru  când vorbesc.
               oamenii care nu se confruntă cu alte probleme de sănătate.      -Curăţaţi-vă mâinile! Este foarte
          Specialiştii în controlul bolilor spun că putem preveni gripa sezonieră  important să vă spălaţi des pe mâini,
                 dacă luăm câteva măsuri simple, la îndemâna tuturor.       pentru a vă proteja de microbi. Dacă nu
                                                                            sunt disponibile apa şi săpunul, utilizaţi
          R Daniel țiGleaNU                în fiecare an.                   un produs de gel pentru mâini pe bază
                                              -Distanţarea socială, esenţială. E -  de alcool. Mâinile curate salvează vieţi,
             Există patru tipuri de virusuri gri-  vi taţi  contactul  strâns  cu  persoanele

          pale: A, B, C si D. Virusurile gripale A  care sunt bolnave. Iar dacă eşti bolnav,  după cum explică specialiştii în să nă -
          şi B sunt vinovate de epidemii, în timp  trebuie să păstrezi distanţa faţă de ce -  tate publică.
          ce virusul C dă doar forma uşoară de  ilalţi, pentru a-i proteja şi pe ei să nu  -Evitaţi să vă atingeţi ochii, nasul  o  colonie  de  bacterii  prietenoase.
          boală. D-ul nu afectează omul. Iată ce  capete virusul gripal.    sau  gura. Germenii  se  pot  răspândi  Este foarte popular în multe zone ale
          putem face pentru a ne apăra de gripă.  -Tuşiţi sau strănutaţi? Şerveţel!  când o persoană atinge ceva care este  lumii, în special în Asia. Kombucha
             - Cel mai bun mod de a reduce ris -  Acoperirea  nasului  şi  a  gurii  poate  con taminat cu germeni şi apoi îşi a -  este bogată în polifenoli, vitaminele
          cul gripei sezoniere şi al complicaţiilor  împiedica îmbolnăvirea celor din jur.  tinge ochii, nasul sau gura, averti zează  B și vitamina C, dar este și o sursă
          sale potenţial grave este să vă vaccinaţi  Virusurile gripei se răspândesc în prin-  medicii.       naturală de probiotice.
                                                                                                                 UNele TiPUri De
                                            publicitate
                                                                                                              BrâNză. Cu toate că majori-
                                                   Agenție națională de știri                                 tatea  tipurilor  de  brânză  sunt  fer-
                                                                                                              mentate, nu înseamnă că toate conțin
                                                                                                              probiotice. De aceea, este important
                                                                                                              să căutați cuvintele „culturi vii” sau
                                                                                                              „culturi  active”  pe  etichetele  pro-
                                                                                                              duselor alimentare. Bacteriile bune
                                                                                                              supra viețuiesc procesului de îmbă -
                                                                                                              trânire în anumite brânzeturi, cum ar
                                                  știri în timp real                   newss.ro               fi  gouda,  mozzarella,  cheddar  și
                                                                                                              brânză de vaci.
   1   2   3   4   5   6   7