Page 2 - SCURT PE 2 nr. 610
P. 2
scurt 2_jurnal pag 1 02.02.2023 12:24 Page 1
2 3 - 9 februarie 2023 lifeSTYle www.scurtpe2.ro
ce poți să faci în caz de Surse
hipotermie naturale de
probiotice
Temperaturile foarte scăzute pot avea consecințe nefaste. există mai multe tipuri de hipoter- R adela BUcUroiU
mie. aceasta este clasificată în: ușoară, cu temperaturi între 32 și 35 grade, moderată, între
Probioticele sunt microor-
28 și 32 de grade, și severă, sub 28 de grade. corpul uman funcționează normal la o ganisme mici, vii, care mențin
temperatură situată între 36,1 și 37,8 grade. R Daniel țiGleaNU sănătatea florei intestinale. in-
testinele sunt populate cu bac-
terii, atât benefice, cât și
no cive. Vestea bună este că
acum avem acces la ambele
variante: suplimente cu probi-
otice și probiotice naturale din
alimente. Probioticele pot fi
obținute și din alimentele fer-
mentate, iar lista acestora este
una cuprinzătoare.
iaUrT. Iaurtul este una
din tre cele mai bune surse de probi-
otice, bacteriile prietenoase care pot
îmbunătăți starea de sănătate. Iaurtul
este obținut din laptele fermentat de
probiotice, în principal bacterii lac-
tice și bifidobacterii.
chefir. Chefirul este o
băutură obținută din lapte fermentat.
Se face prin adăugarea de culturi de
bacterii lactice în laptele de vacă sau
Primele reacții SimPTome - tensiune arterială mică, de capră.
-bradiaritmie, Varza mUraTă.
-sună de urgență la 112. -slăbiciune musculară,
-îndepărtează cât de repede hainele dacă sunt - frisoane puternice, - halucinații, Varza murată este un aliment bine-
umede. -respirație dificilă, -ataxie, cunoscut prin părțile noastre. Varza
-consumă lichide calde pentru a ajuta la ridi- - rigiditate musculară, murată este o varză tăiată mărunt și
carea temperaturii organismului. -stare de confuzie, - comă sau precomă, fermentată de bacteriile lactice. Este
-pune pe abdomen ori pe piept o compresă sau -letargie, somnolență, unul dintre cele mai vechi alimente
o stică cu apă caldă. -agitație psihomotorie, -arflexie, tradiționale, fiind extrem de popu -
-stai departe de orice sursă artificială de încăl - -modificări ale ritmului car- -edem pulmonar acut, lară în multe țări, în special în cele
zire. diac, - stop cardio-respirator. din Europa de Est.
KomBUcha. Kom-
bucha este o băutură din ceai negru
cum putem preveni gripa sau verde fermentat. Acest ceai ex-
trem de cunoscut este fermentat de
Mare atenţie! Suntem în plin sezon gripal şi acesta se suprapune cipal prin picături produse atunci când
peste al patrulea val al pandemiei COVID-19 în România. O infectare persoanele bolnave tuşesc, strănută sau
cu ambele virusuri ar putea avea efecte devastatoare chiar şi pentru când vorbesc.
oamenii care nu se confruntă cu alte probleme de sănătate. -Curăţaţi-vă mâinile! Este foarte
Specialiştii în controlul bolilor spun că putem preveni gripa sezonieră important să vă spălaţi des pe mâini,
dacă luăm câteva măsuri simple, la îndemâna tuturor. pentru a vă proteja de microbi. Dacă nu
sunt disponibile apa şi săpunul, utilizaţi
R Daniel țiGleaNU în fiecare an. un produs de gel pentru mâini pe bază
-Distanţarea socială, esenţială. E - de alcool. Mâinile curate salvează vieţi,
Există patru tipuri de virusuri gri- vi taţi contactul strâns cu persoanele
pale: A, B, C si D. Virusurile gripale A care sunt bolnave. Iar dacă eşti bolnav, după cum explică specialiştii în să nă -
şi B sunt vinovate de epidemii, în timp trebuie să păstrezi distanţa faţă de ce - tate publică.
ce virusul C dă doar forma uşoară de ilalţi, pentru a-i proteja şi pe ei să nu -Evitaţi să vă atingeţi ochii, nasul o colonie de bacterii prietenoase.
boală. D-ul nu afectează omul. Iată ce capete virusul gripal. sau gura. Germenii se pot răspândi Este foarte popular în multe zone ale
putem face pentru a ne apăra de gripă. -Tuşiţi sau strănutaţi? Şerveţel! când o persoană atinge ceva care este lumii, în special în Asia. Kombucha
- Cel mai bun mod de a reduce ris - Acoperirea nasului şi a gurii poate con taminat cu germeni şi apoi îşi a - este bogată în polifenoli, vitaminele
cul gripei sezoniere şi al complicaţiilor împiedica îmbolnăvirea celor din jur. tinge ochii, nasul sau gura, averti zează B și vitamina C, dar este și o sursă
sale potenţial grave este să vă vaccinaţi Virusurile gripei se răspândesc în prin- medicii. naturală de probiotice.
UNele TiPUri De
publicitate
BrâNză. Cu toate că majori-
Agenție națională de știri tatea tipurilor de brânză sunt fer-
mentate, nu înseamnă că toate conțin
probiotice. De aceea, este important
să căutați cuvintele „culturi vii” sau
„culturi active” pe etichetele pro-
duselor alimentare. Bacteriile bune
supra viețuiesc procesului de îmbă -
trânire în anumite brânzeturi, cum ar
știri în timp real newss.ro fi gouda, mozzarella, cheddar și
brânză de vaci.