Page 2 - SCURT PE 2 nr. 701
P. 2
scurt 2_jurnal pag 1 07.11.2024 12:39 Page 1
2 8 - 14 noiembrie 2024 LIFESTYLE www.scurtpe2.ro
Boli pe care le ascunde
pofta de sărat
Daniel ȚIGLEANU săruri de calciu din organism. O dietă
săracă în brânzeturi și iaurturi poate
Pofta de sărat care apare des și duce la o carență severă de calciu,
se menține de-a lungul zilei, chiar care este important mai ales în cazul
dacă ai mai ronțăit câte ceva sărat, femeilor trecute de 40 sau 45 de ani.
este un avertisment pe care orga - În acest caz, pofta de sărat poate sem-
nismul ți-l transmite. nala și un reumatism incipient, care
În primul rând, bea apă! trebuie tratat din timp pentru a nu se
Pofta de sărat și agrava.
problemele tale de Câtă sare se recomandă
sănătate pe zi
Pofta de sărat este asociată în pri - Organismul nostru funcționează cu
mul rând cu o carență de vitamine peste 60% apă, iar sarea reprezintă
pre cum magneziu, sodiu sau calciu. cel mai important electrolit care ajută
De asemenea, este asociată cu deshi - la buna funcționare a tururor proce-
dratarea sau cu hipertensiunea. Nu selor vitale. Dacă ne putem lipsi ade-
neglija să soliciți un consult medical sea de zahăr, de sare nu ne putem
și analizele recomandate anual, dacă lipsi prea mult timp!
știi că ai adesea probleme cu pofta de În fiecare zi, un adult sănătos poate
sărat. consuma cel mult 5 g de sare sau
aproxi mativ o linguriță, după re co -
Carențele de minerale mandările Organizației Mondiale a
În cazul femeilor, după fiecare Sănătății. Cea mai mare cantitate de
men struație se pierd procente impor- sare o luăm oricum din diverse ali-
tante de minerale din sânge și este neglijat să bei suficientă apă sau în dietelor prea bogate în grăsimi și za - mente procesate, din hrana pe care o
ne voie de o dietă bogată în fructe și care ai stat mult în soare, apare pofta hăr. Hipertensiunea arterială este un gătim acasă, din apă, pâine, lapte,
legume proaspete. Pofta de sărat apa - de sărat. Organismul cere sare pentru dușman ascuns la inimii care poate carne, din diverse legume bogate în
re adesea după menstruație și poate a pierde cât mai puțină apă. Așa că avea consecințe grave, dacă nu este săruri. În mod normal, nu trebuie să
semnala un deficit de magneziu, de bea apă minerală, bogată în sodiu și depistată și tratată la timp. Hidratarea adăugăm prea multă sare atunci când
sodiu, de calciu sau de potasiu. minerale! Bea apa cu înghițituri mici, este foarte importantă în acest caz, mâncăm, dar trebuie să mâncăm
Cosumă banane și mere, ciuperci, să se facă treptat absorbția sărurilor însoțită de un regim alimentar cât echi librat și să ne hidratăm corect
fasole, alune, nuci, iaurturi multe și minerale. Nu ignora nevoia organis- mai sănătos și echilibrat, cu un aport pen tru a preveni carențele de mine -
supe în care fierbi tot felul de le gu - mului de apă! Deshidratarea poate fa- mai mare de săruri minerale și li - rale.
me, să te bucuri de săruri mi nerale și voriza apariția unor boli de rinichi. chide. În cazul copiilor și al vârstnicilor,
să te hidratezi corect. consumul de sare trebuie să fie redus,
Hipertensiunea arterială Lipsa de calciu
Deshidratarea Este o boală cu o incidență din ce Unele studii au demonstrat că pofta de cel mult 1 sau 2 g pe zi. Rinichii
celor mici nu au capacitatea de a
Când organismul este deshidratat în ce mai crescută și în rândul tineri - de a consuma mai des alimente sărate procesa cantitatea de sare de care are
după efort fizic, după o zi în care ai lor din cauza condițiilor de stres și a are legătură cu scăderea nivelului de nevoie un adult.
Cum se vântură varza Care este diferența dintre lime și lămâie
la murat! Daniel ȚIGLEANU mică, pe atât este mai suculentă, chiar decât
portocalele sau lămâile.
Daniel ȚIGLEANU Parfumul de lime este mult mai puternic -Fructul lime mai conține fier, sodiu, vita-
decât cel de lămâie, iar gustul mult mai minele din grupul B, uleiuri volatile, acizi be -
Este foarte important să știi cum se vântură varza pusă la acru. Drept pentru care modul în care se ne fici și antioxidanți care sprijină sistemul
murat și să respecți toate condițiile de igienă, atunci când o folosește lime în bucătărie diferă într-o imunitar și sănătatea întregului organism.
pregătești. Dacă nu ai răbdare să vânturi varză când ea începe anumită măsură de modul în care se folo -
să fermenteze, saramura se strică, varza capătă imediat un sesc lămâile sau alte citrice. Folosirea în bucătărie
gust neplăcut și nu o mai poți salva. -Fructul este mai puțin consumat ca atare,
CUm SE PUNE SArAmUrA. Imediat după ce ai pus Principalele diferențe chiar dacă este bine copt, pentru că este foarte
varza și toate condimentele în butoi, trebuie să prepari sara- -Culoarea și forma: lămâia este galbenă acru.
mura folosind 30 de grame de sare la fiecare litru de apă. când este bine coaptă și are formă ovală, pe -Dacă îți place mult gustul acru și consumi
Dacă ai pus deja sare în fiecare scobitură de la cotor, poți re- când lime este rotund și are culoarea verde sau o felie de lămâie împreună cu un ceai aromat
duce cantitatea de sare la 25 de grame de sare grunjoasă, galben-verzuie. sau la o porție de pește, este mai greu să mă -
neiodată, pentru fiecare litru de apă. -Coaja: lămâia are coaja mai groasă și un nânci o felie de lime pentru că este foarte acră
Deasupra verzelor se pun crenguțe de vișin, de mărar și de strat alb sub coajă mult mai gros, pe când lime și acidă.
țelină verde, apoi se pune capacul butoiului, nu înainte de a are o coajă mult mai subțire, iar stratul alb este -Sucul de lime este folosit în anumite pro -
tăia o bucată de furtun care să ajungă până la baza lui. aproape insesizabil; porții pentru a da aromă și prospețime unor
CâND SE vâNTUrA vArzA. Este important să știi -Gustul: lămâia este deosebit de acră, cea preparate dulci și sărate, pentru băuturi, limo -
cum se vântură varza, iar cea mai simplă metodă este să sufli mai acră dintre fructele citrice populare. Des - nade, sucuri și cocktailuri.
aer cu ajutorul furtunului timp de câteva minute, în fiecare pre lime se spune că este puțin mai dulce decât -Lime poate oricând înlocui lămâia în ma io -
zi, până când saramura rămâne limpede și varza se acrește. lămâia, deși mulți consumatori nu observă neze, sosuri, plăcinte, tarte, salate și băuturi.
Procesul de fermentație este puternic în primele 15 – 20 această diferență. În realitate lime conține mai Este de preferat adesea pentru băuturile răco -
de zile, astfel că trebuie să ai răbdare și să pritocești sau să multă vitamina C decât lămâia și are mai ritoare pentru că are o aromă mai puternică.
sufli în butoiul cu varză zilnic. Unele persoane preferă să degrabă un gust acru-amărui, chiar dacă este
scoată saramura cu ajutorul furtunului, să o vânture într-un bine copt. p
lighean mare și apoi să o toarne la loc în butoi. Acest proces u
se poate repeta la fiecare 2 – 3 zile. Lime, valorile nutritive b l
CUm SE mENȚINE SArAmUrA LImPEDE. Dacă -Aceste mici lămâi verzi sau limete cum mai i
observi că saramura începe să devină puțin opacă, atunci sunt denumite popular sunt apreciate în primul c
înseamnă că se dezvoltă mucegaiuri și se strică. Trebuie rând pentru conținutul ridicat de vitamina C, i t
scoasă imediat din butoi, fiartă și răcită, vânturată bine și antioxidanți și folați. a
introdusă iar în butoiul cu varză. Procesul se poate repeta de -Sucul de lime este mai puțin acid decât su - t
două ori pentru a fi sigur că nu se strică varza! cul de lămâie. În schimb, limeta, pe cât este de e