Page 2 - SCURT PE 2 nr. 701
P. 2

scurt 2_jurnal pag 1  07.11.2024  12:39  Page 1


          2            8 - 14 noiembrie 2024                      LIFESTYLE                                  www.scurtpe2.ro





                          Boli pe care le ascunde




                                             pofta de sărat




          Daniel ȚIGLEANU                                                                                      săruri de calciu din organism. O dietă
                                                                                                               săracă în brânzeturi și iaurturi poate
            Pofta de sărat care apare des și                                                                   duce la o carență severă de calciu,
          se menține de-a lungul zilei, chiar                                                                  care este important mai ales în cazul
          dacă ai mai ronțăit câte ceva sărat,                                                                 femeilor trecute de 40 sau 45 de ani.
           este un avertisment pe care orga -                                                                  În acest caz, pofta de sărat poate sem-
               nismul ți-l transmite.                                                                          nala și un reumatism incipient, care
              În primul rând, bea apă!                                                                         trebuie tratat din timp pentru a nu se
           Pofta de sărat și                                                                                   agrava.
           problemele tale de                                                                                   Câtă sare se recomandă
           sănătate                                                                                             pe zi
           Pofta de sărat este asociată în pri -                                                                Organismul nostru funcționează cu
          mul rând cu o carență de vitamine                                                                    peste 60% apă, iar sarea reprezintă
          pre cum magneziu, sodiu sau calciu.                                                                  cel mai important electrolit care ajută
          De asemenea, este asociată cu deshi -                                                                la buna funcționare a tururor proce-
          dratarea sau cu hipertensiunea. Nu                                                                   selor vitale. Dacă ne putem lipsi ade-
          neglija să soliciți un consult medical                                                               sea de zahăr, de sare nu ne putem
          și analizele recomandate anual, dacă                                                                 lipsi prea mult timp!
          știi că ai adesea probleme cu pofta de                                                                În fiecare zi, un adult sănătos poate
          sărat.                                                                                               consuma  cel  mult  5  g  de  sare  sau
                                                                                                               aproxi mativ o linguriță, după re co -
           Carențele de minerale                                                                               mandările Organizației Mondiale a
           În  cazul  femeilor,  după  fiecare                                                                 Sănătății. Cea mai mare cantitate de
          men struație se pierd procente impor-                                                                sare o luăm oricum din diverse ali-
          tante de minerale din sânge și este  neglijat să bei suficientă apă sau în  dietelor prea bogate în grăsimi și za -  mente procesate, din hrana pe care o
          ne voie de o dietă bogată în fructe și  care ai stat mult în soare, apare pofta  hăr. Hipertensiunea arterială este un  gătim  acasă,  din  apă,  pâine,  lapte,
          legume proaspete. Pofta de sărat apa -  de sărat. Organismul cere sare pentru  dușman ascuns la inimii care poate  carne, din diverse legume bogate în
          re adesea după menstruație și poate  a pierde cât mai puțină apă. Așa că  avea consecințe grave, dacă nu este  săruri. În mod normal, nu trebuie să
          semnala un deficit de magneziu, de  bea apă minerală, bogată în sodiu și  depistată și tratată la timp. Hidratarea  adăugăm prea multă sare atunci când
          sodiu, de calciu sau de potasiu.  minerale! Bea apa cu înghițituri mici,  este foarte importantă în acest caz,  mâncăm,  dar  trebuie  să  mâncăm

           Cosumă banane și mere, ciuperci,  să se facă treptat absorbția sărurilor  însoțită  de  un  regim  alimentar  cât  echi librat  și  să  ne  hidratăm  corect
          fasole, alune, nuci, iaurturi multe și  minerale. Nu ignora nevoia organis-  mai sănătos și echilibrat, cu un aport  pen tru a preveni carențele de mine -
          supe în care fierbi tot felul de le gu -  mului de apă! Deshidratarea poate fa-  mai  mare  de  săruri  minerale  și  li -  rale.
          me, să te bucuri de săruri mi nerale și  voriza apariția unor boli de rinichi.  chide.                În cazul copiilor și al vârstnicilor,
          să te hidratezi corect.                                                                              consumul de sare trebuie să fie redus,
                                             Hipertensiunea arterială          Lipsa de calciu
           Deshidratarea                     Este o boală cu o incidență din ce  Unele studii au demonstrat că pofta  de cel mult 1 sau 2 g pe zi. Rinichii
                                                                                                               celor  mici  nu  au  capacitatea  de  a
           Când organismul este deshidratat  în ce mai crescută și în rândul tineri -  de a consuma mai des alimente sărate  procesa cantitatea de sare de care are
          după efort fizic, după o zi în care ai  lor din cauza condițiilor de stres și a  are legătură cu scăderea nivelului de  nevoie un adult.

          Cum se vântură varza                                Care este diferența dintre lime și lămâie

          la murat!                                            Daniel ȚIGLEANU                         mică, pe atât este mai suculentă, chiar decât
                                                                                                       portocalele sau lămâile.
          Daniel ȚIGLEANU                                      Parfumul de lime este mult mai puternic   -Fructul lime mai conține fier, sodiu, vita-
                                                              decât  cel  de  lămâie,  iar  gustul  mult  mai  minele din grupul B, uleiuri volatile, acizi be -
           Este foarte important să știi cum se vântură varza pusă la  acru. Drept pentru care modul în care se  ne fici  și  antioxidanți  care  sprijină  sistemul
          murat și să respecți toate condițiile de igienă, atunci când o  folosește  lime  în  bucătărie  diferă  într-o  imunitar și sănătatea întregului organism.
          pregătești. Dacă nu ai răbdare să vânturi varză când ea începe  anumită măsură de modul în care se folo -
          să fermenteze, saramura se strică, varza capătă imediat un  sesc lămâile sau alte citrice.     Folosirea  în bucătărie
          gust neplăcut și nu o mai poți salva.                                                          -Fructul este mai puțin consumat ca atare,
           CUm SE PUNE SArAmUrA. Imediat după ce ai pus        Principalele diferențe                  chiar dacă este bine copt, pentru că este foarte
          varza și toate condimentele în butoi, trebuie să prepari sara-  -Culoarea  și  forma: lămâia  este  galbenă  acru.
          mura folosind 30 de grame de sare la fiecare litru de apă.  când este bine coaptă și are formă ovală, pe  -Dacă îți place mult gustul acru și consumi
          Dacă ai pus deja sare în fiecare scobitură de la cotor, poți re-  când lime este rotund și are culoarea verde sau  o felie de lămâie împreună cu un ceai aromat
          duce cantitatea de sare la 25 de grame de sare grunjoasă,  galben-verzuie.                   sau la o porție de pește, este mai greu să mă -
          neiodată, pentru fiecare litru de apă.               -Coaja: lămâia are coaja mai groasă și un  nânci o felie de lime pentru că este foarte acră
           Deasupra verzelor se pun crenguțe de vișin, de mărar și de  strat alb sub coajă mult mai gros, pe când lime  și acidă.
          țelină verde, apoi se pune capacul butoiului, nu înainte de a  are o coajă mult mai subțire, iar stratul alb este  -Sucul de lime este folosit în anumite pro -
          tăia o bucată de furtun care să ajungă până la baza lui.   aproape insesizabil;              porții pentru a da aromă și prospețime unor
           CâND SE vâNTUrA vArzA. Este important să știi       -Gustul: lămâia este deosebit de acră, cea  preparate dulci și sărate, pentru băuturi, limo -
          cum se vântură varza, iar cea mai simplă metodă este să sufli  mai acră dintre fructele citrice populare. Des -  nade, sucuri și cocktailuri.
          aer cu ajutorul furtunului timp de câteva minute, în fiecare  pre lime se spune că este puțin mai dulce decât  -Lime poate oricând înlocui lămâia în ma io -
          zi, până când saramura rămâne limpede și varza se acrește.  lămâia,  deși  mulți  consumatori  nu  observă  neze, sosuri, plăcinte, tarte, salate și băuturi.
           Procesul de fermentație este puternic în primele 15 – 20  această diferență. În realitate lime conține mai  Este de preferat adesea pentru băuturile răco -
          de zile, astfel că trebuie să ai răbdare și să pritocești sau să  multă  vitamina  C  decât  lămâia  și  are  mai  ritoare pentru că are o aromă mai puternică.
          sufli în butoiul cu varză zilnic. Unele persoane preferă să  degrabă un gust acru-amărui, chiar dacă este
          scoată saramura cu ajutorul furtunului, să o vânture într-un  bine copt.                       p
          lighean mare și apoi să o toarne la loc în butoi. Acest proces                                 u
          se poate repeta la fiecare 2 – 3 zile.               Lime, valorile nutritive                  b l
           CUm SE mENȚINE SArAmUrA LImPEDE. Dacă               -Aceste mici lămâi verzi sau limete cum mai  i
          observi că saramura începe să devină puțin opacă, atunci  sunt denumite popular sunt apreciate în primul  c
          înseamnă că se dezvoltă mucegaiuri și se strică. Trebuie  rând pentru conținutul ridicat de vitamina C,  i t
          scoasă imediat din butoi, fiartă și răcită, vânturată bine și  antioxidanți și folați.         a
          introdusă iar în butoiul cu varză. Procesul se poate repeta de  -Sucul de lime este mai puțin acid decât su -  t
          două ori pentru a fi sigur că nu se strică varza!   cul de lămâie. În schimb, limeta, pe cât este de  e
   1   2   3   4   5   6   7