Page 2 - SCURT PE 2 nr. 699
P. 2
scurt 2_jurnal pag 1 24.10.2024 09:06 Page 1
2 25 - 31 octombrie 2024 LifestYLe www.scurtpe2.ro
Cum ne poate afeCta
sChimbarea orei
Daniel ȚiGLeanu Cum să te adaptezi
În ultima duminică din luna oc- mai ușor
tombrie trecem la ora de iarnă la ora de iarnă
2024. În noaptea de 26 spre 27
octombrie ceasurile se dau îna - -Pentru o acomodare mai ușoară a
poi cu o oră, iar noaptea devine organismului și pentru a nu resimți
mai lungă. Concret, ora 4:00 decalajul orar, se poate face o schim-
devine ora 3:00. bare treptată a programului de somn
Cum poate afecta din timpul săptămânii, înainte de
schimbarea orei schimbarea orei din luna octombrie,
organismul cu 10-15 minute mai devreme în
fiecare zi.
-Chiar dacă nopțile devin mai lungi -Specialiștii recomandă și o ex-
și putem dormi mai mult, de fapt, punere zilnică la lumină naturală.
schimbarea orei poate perturba func -
ționarea optimă a organismului, mai -Pentru a combate stările de obo -
ales în primele zile de la modificare. seală și pentru o funcționare optimă
- Mai mulți oameni se pot con- a ritmului circadian sunt indicate
frunta cu probleme de concentrare în plimbările în aer liber pe timpul zilei.
timpul zilei. Trecerea la ora de iarnă -Rutina zilnică poate suferi modi -
nu crește riscul de apariție al unor ficări, mai ales în rândul copiilor
probleme de sănătate, dar pot fi mici, care au un program strict de
cazuri în care anumite persoane pot
tolera cu dificultate această schim- somn, școală și activități extrașco -
bare a orarului de somn. sau de memorare, senzație de obo - pot scădea randamentul la locul de lare, și poate fi nevoie de o perioadă
-Schimbarea orei poate produce sea lă pe timpul zilei, iar aceste tul - muncă și chiar pot provoca accidente de adaptare, de câteva zile, la noul
somnolență, pro bleme de concentrare burări pot afecta activitatea zilnică, rutiere. program.
Leacuri din măceșe, pâinea prăjită, beneficii mari,
ușor de preparat dar și riscuri nebănuite!
Daniel ȚiGLeanu benefici din fructe. Ține cont de faptul pâi ne devine mai concentrată, drept
că fructele de măceșe nu trebuie fierte, Daniel ȚiGLeanu
măceșele sunt folosite din ci doar adăugate în apa clocotită. Tuturor ne place pâinea prăjită, pentru care pâinea prăjită pare mai
vremuri străvechi pentru Ceai De măCeșe usCate: dar specialiștii ne recomandă să nu sărată decât franzela obiș nuită.
-Un alt pericol pe care îl ascunde
proprietățile lor nutritive și două linguri de măceșe uscate și zdro- o ar dem direct pe flacăra aragazu- pâinea prăjită este acrilamida, un
curative. sunt boabe acrișoare, bite la 500 ml de apă clocotită – se lui. Pâi nea prăjită ușor, atât cât să compus chimic cancerigen care se
bogate în caroten, licopen și vi- adaugă fructele după ce apa cloco tește fie aurie și crocantă, are anumite formează în momentul în care
tamina C, și cunoscute având și se oprește focul beneficii bine cunoscute de mulți pâinea este arsă și capătă culoarea
proprietăți curative. Ceai De măCeșe CruDe: dintre noi. În schimb, pâinea arsă, neagră și gust de tăciune. Cine
două linguri de măceșe proaspete tăiate cu părți negre care au gust amar, mănâncă sporadic pâine arsă nu se
Măceșele – valori nutritive la o cană cu apă fier binte (nu clocotită) este periculoasă. supune unui risc prea mare, dar
-Fructele de măceș sunt recoltate în- – se lasă timp de 6 ore, se strecoară și cine consumă frecvent pâine arsă,
cepând din luna august și până la final se consumă. benefiCii: cu pete negre de arsură, trebuie să
de septembrie, perioadă în care conțin Infuzia de măceșe se prepară din 10 - Conținut ușor scăzut de amidon fie conștient de potențialul ei can-
cea mai mare cantitate de vitamina C, – 15 fructe proaspete zdrobite sau 2 și glucide ceea ce o face mai ușor cerigen
înainte de venirea brumelor. lingurițe din fructe uscate peste care se de digerat
-Odată recoltate, măceșele trebuie us- toarnă 200 de ml de apă fiartă, se aco - -Conținut scăzut de grăsimi și
cate cât mai repede, pentru a nu se pe ră cana și se lasă la infuzat timp de calorii
pierde substanțele active pe care le 10 – 15 minute. - Textură crocantă ceea ce îi
conțin. Siropul de măceșe conferă un gust mai bun
-Măceșele se usucă pe straturi de hâr- - Un bun remediu pentru senzația
tie, ferite de soare, într-un spațiu răco - Poate părea ciudat să numim un sirop de greață
ros și bine ventilat, apoi se păstrează în de fructe leac, dar siropul de măceșe -Aliment indicat în indigestii,
pungi de hârtie perforate. chiar este un leac natu ral plin de virtuți. crampe, dureri abdominale și dia-
-Culoarea rosie-portocalie a măce - Se folosește zahăr pentru a în chega și ree
șelor se dato rează pigmenților caro - conserva siropul, dar fructele își -Reduce balonarea și gazele
tenoizi, cunoscuți sub numele de păstrează o mare parte din antioxidanți dureroase Este sau nu sănătoasă pâinea pră -
licopen și beta caroten. De asemenea, și din sărurile mine rale folositoare. Se Ce periCoLe asCunDe jită?! Ei bine, da! Poți consuma în -
măceșele sunt bogate în anti oxidanți curăță de codițe 300 grame de măceșe tr-un mod sănătos pâinea prăjită,
precum vitamina C, catehina, querci - uscate, se zdrobesc la robot și se -Pâinea obișnuită, pâinea albă câtă vreme nu o arzi să se facă
tina și acidul elagic. Mă ce șele mai adaugă 500 gr de zahăr și un litru de sau pâi nea din făină integrală tăciune.
conțin vitamina P, K, B1 și B2, za ha - apă. Se fierbe totul la foc mic, în clo- conține des tul de puține vitamine, - Prăjește pâinea într-o tigaie de
ruri, acid citric, fier, mangan, fosfor, cote domoale timp de 30 de minute. Se doar câ teva dintre vitaminele B. teflon sau de fontă, pe grătarul cu
zinc, po tasiu, magneziu, sulf și seleniu. lasă la răcit, se strecoară și se toarnă în Prin prăjire, însă, o mare parte din lemne, în tavă la cuptor sau într-un
Ceaiul sau infuzia de măceșe sticle mici de sticlă. Siropul de măceșe conținutul de vitamine B se dis- toaster.
se poate consuma câte o linguriță sau
truge.
Consumă periodic infuzie de măceșe două dimineața sau seara, drept tonic și - În realitate, pâinea prăjită este - Atâta vreme cât este brun-au -
pentru a căpăta mai multă rezistență în stimulent pentru digestie, pentru mai gustoasă, dar nu prea conține rie, fără arsuri, pâinea prăjită este
fața virusurilor gripale. Iată cum se face îmbună tățirea circulației periferice și vitamine. În schimb, are un sigură pentru consum și aduce
corect infuzia de măceșe, pentru a nu pentru a combate senzația de foame în conținut ridicat de sare. alinare când ai probleme mari cu
distruge vitamina C și alți antioxidanți curele de slăbit. -Prin evaporarea apei, sarea din stomacul.