ÎN MEMORIA LUI GRIGORE VIERU

Eveniment cultural de excepție, astăzi, la Rm Sărat. Oficialități, oameni de cultură din țară și din Republica Moldova, profesori, dar și elevi l-au omagiat pe marele scriitor Grigore Vieru, la 88 de ani de la naștere. Manifestările dedicate vieții și operei poetului au avut loc la bustul scriitorului, amplasat  în Parcul care-i poartă numele. În memoria poetului s-a oficiat o ceremonie religioasă. La eveniment au fost prezenți, atât oaspeți din Republica Moldova, cât și din București.

Reprezentanți ai Ligii Culturale pentru Unitatea  Românilor de Pretutindeni au fost prezenți, și în acest an, la omagierea marelui scriitor moldovean.

Poeziile și articolele lui Grigore Vieru, inclusiv cântecele compuse pe versurile scriitorului, au avut un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a românilor din spațiul dintre Prut și Nistru. Numele scriitorului continuă să dăinuie şi după trecerea lui în eternitate.

Grigore Vieru s-a impus ca un promotor consecvent al idealurilor naţionale ale românilor din stânga Prutului, luptând pentru oficializarea limbii române în Basarabia, pentru reunirea ei cu Patria-mamă.

Râmnicu Sărat a fost deseori un loc de popas pentru Grigore Vieru, motiv pentru care toți cei care l-au cunoscut și îndrăgit îi păstrează vie amintirea. Declarat post mortem cetățean al municipiului Rm. Sarat, Grigore Vieru este considerat cel mai mare poet contemporan din Republica Moldova.

Reprezentanții Asociației Culturale ,,Octavian Moșescu” din Râmnicu Sărat sunt convinși că memoria tuturor personalităților trebuie păstrată așa cum se cuvine.

Poetul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererîta, judeţul Hotin, în prezent raionul Briceni. El este autorul mai multor volume de versuri. Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară, dar şi în alte limbi. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii – Diploma de Onoare ”H. Ch. Andersen”. Poetul s-a stins din viaţă la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier.

Related posts