GUNOI MAI SCUMP PENTRU NEGLIJENȚĂ 

2023 vine cu tarife mai mari pentru buzoienii care nu vor depozita selectiv gunoiul. Printr-o hotărâre adoptată în ultima ședință a Consiliului Local Buzău din 2022, cei care vor amesteca resturile menajere cu deșeurile reciclabile vor plăti dublu față de tariful normal, de 16,95 de lei. Pe de altă parte, cei care colectează selectiv vor plăti mai puțin pentru ridicarea gunoiului.

Dacă în cazul locuitorilor de la case este simplu de identificat cine respectă sau nu depozitarea selectivă a deșeurilor, în cazul buzoienilor de la blocuri, noul preț de 33,9 lei ar putea fi suportat de toate apartamentele din asociație, chiar dacă majoritatea locatarilor aruncă gunoiul în mod corect. Asta pentru că, cel puțin la blocuri, posibilitatea de a identifica persoana care încalcă regula pare o misiune imposibilă. Totuși, primarul Buzăului, Constantin Toma, spune că una dintre soluții ar fi ca atât angajații companiei RER Sud, cât și cei ai Poliției Locale să identifice punctual persoanele de la blocuri, care aruncă la grămadă gunoiul. Pe de altă parte, la fiecare platformă de gunoi vor fi montate și camera de supraveghere.

Atât în cazul asociațiilor de proprietar, cât și al caselor, tariful dublu va fi aplicat doar în luna în care s-au constat neconformitățile. Mai exact, acolo unde se consideră că nu au fost depozitate corespunzător gunoaiele se va lipi un autocolant pe care va scrie ,,Conținut necorespunzător”, urmând a se va factura dublul tarifului în vigoare. Dacă, în luna următoare, deșeurile au fost însă colectate în mod corect, tariful va reveni la normal. Edilul Constantin Toma spune că, la început, angajații firmei de salubritate vor fi mai înțelegători, dar, dacă nici în urma campaniilor de informare buzoienii nu se vor conforma, atunci vor suporta consecințele.

Începând cu acest an, tariful normal pe care buzoienii îl vor plăti, de persoană, pentru ridicarea gunoiului menajer este de 16,95 de lei.

Related posts