IMPRESIONAȚI DE VULCANII NOROIOȘI

Vulcanii Noroioși din județul Buzău atrag admirația nu numai din partea turiștilor străini care ajung aici în căutarea celor mai stranii locuri de pe glob, ci și a administratorilor unor cunoscute rezervații naturale din Europa. Peste 20 de geologi, geografi, specialiști din cadrul unor geoparcuri UNESCO au vizitat pentru prima oară obiectivul emblematic al “Ținutului Buzăului”, vulcanii de la Pâclele Mari, unde au ținut să strângă ca amintiri poze, filmulețe și… căzături.
Mina Megalla este cel care a făcut într-un mod mai dur cunoștință cu nămolul alunecos de la Vulcanii Noroioși. A venit din Bulgaria, unde administrează Biserica medievală Boyana, un important obiectiv turistic de lângă Sofia.

S MINA MEGALLA, reprezentant Boyana Church: “După cum puteți vedea foarte bine, am căzut acolo, dar încă sunt fericit.”

Îmbrăcați de oraș și cu încălțăminte mai puțin adecvată mediului, distinșii oaspeți au făcut cu greu slalom printre șiroaiele de mâl extrem de alunecos. Printre vizitatorii cei mai captivați de peisajul selenar descoperit la vulcani a fost și chinezoaica Zhi. A imortalizat din toate unghiuri bolboroselile spectaculoase ale noroiului agitat de erupția de gaze.

S ZHI YE, reprezentant Biroul UNESCO Veneția: “Îmi place combinația dintre împrejurimi și fenomenul natural în sine, precum și descrierea acestuia. Descrierea fenomenului contează cu adevărat, te ajută să-l înțelegi mai bine”.

Italianca Maria Peroni și Konstantina, administrator al unui geoparc UNESCO din Cipru, au fost mai tot timpul în urma grupului, furate de frumusețea unică a vulcanilor noroioși. Cele două au rămas uimite de fenomenul natural devenit emblema “Ținutului Buzăului”, cel mai nou geoparc UNESCO. Asta, chiar dacă au mai văzut vulcani noroioși în Italia și Azerbaijan. Pe lângă frumusețea locului, cele două vizitatoare au mai remarcat și că nu sunt atâția turiști câți ar merita.

S KONSTANTINA TEOFYLAKTOU, adm. geoparc UNESCO Cipru: „Nu sunt oameni. Arată ca un loc abandonat și nu înțeleg de ce se întâmplă asta! Poate am să îl întreb pe Răzvan”
S MARIA PERONI, adm. geoparc UNESCO Italia: „Din punctul meu de vedere, acest loc este frumos, natura este frumoasă, dar mi-ar plăcea ca acest loc să poată fi vizitat și de către persoanele cu dizabilități. Poate că este necesar să se îmbunătățească modalitatea de acces în acest obiectiv turistic.”

Județul Buzău este gazda primului eveniment internațional major dedicat geoparcurilor UNESCO. Organizatorii pun în dezbatere, printre altele, modalitățile de promovare a turismului durabil în siturile desemnate UNESCO. Pentru întrunirea din Ținutul Buzăului, au fost selectați 25 de reprezentanți din 17 țări cu rezervații naturale.
În aprilie 2022, “Ţinutul Buzăului” a devenit oficial geoparc acreditat UNESCO, al doilea din România, după „Ţara Haţegului”. Zona cu circa 45.000 de locuitori şi o suprafaţă ocupată este de peste o mie de kilometri pătraţi va fi mai bine promovată la nivel mondial.

Related posts