150 DE ANI DE ȘCOALĂ

Zi de mare emoție, ieri, la Școala Gimnazială ,,Vasile Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat. Elevi, dascăli, autorități locale și județene au fost împreună la aniversarea a 150 de ani de funcționare a unității de învățământ. În cadrul evenimentului a avut loc dezvelirea bustului ctitorului unității, fostul primar Vasile Cristoforeanu, dar și a placii oficiale cu numele directorilor școlii. Desene, premii și mesaje ale elevilor au fost expuse în holul principal al instituției de învățământ, pentru a marca cea de-a 150-a aniversare a școlii. Pentru o zi, toți participanții s-au simțit elevi ai acestei școli.

Și autoritățile județene au fost prezente la eveniment, iar pentru o zi, și șefa Inspectoratului Școlar Județean Buzău a fost elevă a Școlii Gimnaziale ,,Vasile Crsitoforeanu” din Râmnicu Sărat.

Bucuros de reîntâlnirea cu cei din comunitatea școlii din Rm. Sărat a fost și primarul municipiului, Sorin Cîrjan, care a învățat aici, pe când era la grădiniță.

Foști dascăli ai Școlii Gimnaziale ,,Vasile Cristoforeanu” au retrăit emoția și bucuria anilor petrecuți aici.

De anii de la catedră și-au amintit și alte foste cadre didactice ale unității de învățământ.

La aniversarea celor 150 de funcționare a școlii au fost prezenți și foși elevi. Printre aceștia s-a aflat și omul de afaceri Viorel Tudose.

Şcoala, care astăzi poartă numele fostului primar Vasile Cristoforeanu, a fost înfiinţată în anul 1882, sub îndrumarea autorităţilor locale sub denumirea “Şcoala nr. 2 de fete”, devenită din 1886, “Şcoala nr. 2 de fete şi băieţi, având conduceri separate. În perioada 1894 – 1895, prin grija primarului Cristoforeanu, a fost construit un local nou cu etaj și cu 8 săli de clasă. Clădirea în formă de trapez are o arhitectură impunătoare cu un spaţiu verde în faţă, în care ulterior a fost amplasat bustul ctitorului Vasile Cristoforeanu.

Related posts