LEGUME REZISTENTE LA CAPRICIILE VREMII

Vom avea nevoie, în viitorul cel mai apropiat, de culturi de legume mult mai rezistente la capriciile vremii. Din cauza iernilor ba geroase, ba prea calde, a verilor uneori secetoase, alteori bogate în precipitaţii, experţii în horticultură şi-au impus să creeze superlegume care să crească în orice condiții. Deja, cercetătorii Băncii de Gene și Resurse Vegetale Buzău au creat o salată care poate fi irigată și cu apă de mare, la nevoie.

În solariile experimentale ale Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău se află de mai mulți ani, în studiu, o plantă care, spun cercetătorii instituției, va reabilita suprafeţe mari de terenuri degradate din cauza sărăturii acumulate în pământ. Salsola Soda este numele acestui soi care, pe deasupra, este şi comestibil. Poate fi irigată și cu apă de mare.

Forma frunzei de Salsola Soda aduce către mărar, dar este ceva mai mare şi mai rară. La gust seamănă cu salata clasică, dar cu un buchet mai plăcut, mai atractiv. Unul dintre cei mai apreciaţi cercetători în domeniu, Costel Vânătoru, are în portofoliu, împreună cu echipa sa, numeroase proiecte de îmbunătățire a soiurilor legumicole, pentru a le face mai rezistente în fața fenomenelor climatice din ce în ce mai frecvente.

În categoria plantelor pregătite pentru viitor intră şi spanacul de Malabar, o specie care se dezvoltă pe înălţime. Faţă de spanacul tradiţional, varianta în formă de liană are un potenţial de producţie mult mai mare.

În ultimii ani, cercetătorii din Buzău au aclimatizat numeroase soiuri exotice de legume, rezistente la capriciile vremii, dintre care se remarcă dovlecelul şarpe, care la maturitate capătă gust de tomată, un soi de castravete pentru diabetici, cu origini în Mexic, şi dovlecii din care se produc bureţi naturali.

Related posts