SE CAUTĂ MEDICI DE IMPORT

Criza de medici de la Spitalul Județean Buzău determină autoritățile județene să ia în considerare angajarea de specialiști din alte țări, în special din Republica Moldova. Ideea de a aduce doctori de peste Prut care să ocupe locurile libere ar putea fi o soluție bună în condițiile în care specializările medicale de mare dificultate, cum sunt chirurgia, pediatria sau urgenţele sunt tot mai ocolite de tinerii absolvenţi de medicină, iar medicii deja formaţi aleg să lucreze exclusiv la clinici private. Din păcate, legislația actuală pune câteva piedici în ceea ce privește angajarea de medici din țări extracomunitare, așa cum este și țara vecină. De exemplu, un medic din Republica Moldova poate profesa pe malul drept al Prutului doar dacă a efectuat rezidențiatul într-un spital din România.

Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău, crede că exodul de medici din spitalele județene și municipale poate fi stopat doar prin modificarea legislației în domeniu.

În momentul de față, în Spitalul Județean Buzău, aproape nu este secție în care să nu existe deficit de medici.

La Spitalul Județean de Urgență Buzău profesează, în prezent, nu mai puțin de 12 medici născuți în Republica Moldova. În România, un medic basarabean poate câștiga și de zece ori mai mult decât în țara natală.

Related posts