MOMENT ISTORIC

Moment istoric, la Buzău! Marți, la sediul Consiliul Județean Buzău a avut loc semnarea primelor contracte de execuție a tronsonului Ploiești-Buzău din Autostrada Moldovei, A7. Primul contract este cel de finanțare pentru toți cei 63 de kilometri ai sectorului de Autostradă Ploiești – Buzău, cu o valoare de peste 3,8 miliarde de lei, fără TVA. Al doilea contract este cel pentru construcția Lotului 2 al acestei autostrăzi, cuprins între Mizil și Pietroasele, lot cu o lungime de 28 de kilometri.
La eveniment au participat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, vicepremierul Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, parlamentari PSD și PNL de Buzău, dar și primarii localităților din județul Buzău pe unde va trece această autostradă. Au mai fost prezenți ambasadorul Bulgariei în România, Radko Vlaykov, alături de o delegație numeroasă, reprezentanții Companiei Naționale pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere,  precum și reprezentanți ai firmelor desemnate să construiască primele două loturi ale tronsonului Buzău – Ploiești.
Imediat după semnarea contractelor, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat că o promisiune electorală a devenit realitate.
MARCEL CIOLACU, președinte Camera Deputaților –  „O poveste și o promisiune de foarte mulți ani, Autostrada A7, Autostrada Moldovei deja e realitate, nu mai e promisiune electorală, este un fapt, e finanțată. Vorbim despre peste 300 de kilometri și astăzi se semnează contractul pentru primul lot, urmând ca, până la finalul anului 2023 să se semneze absolut toate.”

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, le-a cerut reprezentanților Companiei Naționale pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere ca, până la sfârșitul acestui an, toate contractele să fie semnate, pentru ca în patru ani, să se poată circula cu mașina, pe autostradă, de la Ploiești până la Pașcani.
SORIN GRINDEANU, ministrul Transporturilor – ,,N-o să aștept sfârșitul anului 2023 pentru semnarea de contracte. Până la sfârșitul acestui an trebuie să se semneze toate cele 13 contracte pentru A7, astfel încât să existe 4 ani de execuție și să fie gata lucrările până în 2026. Toate contractele sunt pe roșu, ceea ce înseamnă direct execuție. Bacău – Pașcani aștept să fie semnat mai repede decât borna din PNRR”.

La rândul său, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că momentul de marți va rămâne în istorie, deoarece A7 va avea un rol decisiv în dezvoltarea economică a Moldovei.
LUCIAN BODE, ministrul Afacerilor Interne – ,,Ziua de 7 iunie va rămâne în istoria acestei comunități și în amintirea și sufletul buzoienilor pentru că nu e puțin lucru ce s-a întâmplat azi aici. Cu adevărat un moment istoric, pentru că mult s-a discutat în ultimii 30 de ani despre infrastructura mare din Moldova și din păcate puțin s-a făcut.”

Durata de execuție pentru Lotul 2, Mizil–Pietroasele, este de 20 de luni. Lucrarea este executată de către asocierea româno-bulgară CONI-TRACE. Lotul 1, Dumbrava-Mizil, lung de 21 de kilometri, este construit de către Asocierea Pizzarotti – Retter. În ceea ce privește Lotul 3, Pietroasele-Buzău, lung de 14 kilometri, Compania Națională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere anunță că este în faza de reevaluare a ofertelor. Cel mai probabil, câștigătorul licitației va fi anunțat în câteva săptămâni.

Related posts