DONATORII DE SÂNGE, RECOMPENSAȚI DE ZIUA LOR

An de an, la data de 14 iunie, este celebrată Ziua Mondială a donatorului de sânge. Cu acest prilej, Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău, a ținut să îi felicite personal pe angajații Centrului de Transfuzie Sanguină Buzău, pentru efortul pentru care îl fac, zi de zi, pentru a veni în  sprijinul celor aflați în suferință. De asemenea, șeful Consiliului Județean i-a felicitat și le-a oferit cadouri, diplome și chiar un  tort donatorilor fideli de sânge și plasmă, „eroii anonimi” care, prin gestul lor, salvează numeroase vieți.
În 2022, sloganul Zilei Mondiale a donatorului de sânge este „Donarea de sânge este un act de solidaritate. Alăturaţi-vă efortului şi salvaţi vieţi”, pentru a atrage atenţia asupra rolului pe care donarea voluntară de sânge îl joacă în salvarea de vieţi şi pentru creşterea solidarităţii în cadrul comunităţilor.
Din păcate, de la an la an, se înregistrează o scădere a numărului de donatori fideli, adică aceia care donează sânge de mai multe ori pe an. În județul Buzău, din circa 14.000 de persoane care donează sânge într-un an, doar câteva sute sunt donatori fideli, cu mai multe vizite la Centrul de Transfuzii Sanguine.
Decizia marcării Zilei mondiale a donatorului de sânge s-a luat la cea de-a 58-a reuniune a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la care statele membre şi-au declarat în unanimitate angajamentul şi sprijinul pentru donarea voluntară de sânge.

Prima zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în 2004, la Johannesburg, Africa de Sud.

Related posts