ORAȘ CU ,,ȘCOALĂ CIRCULARĂ”! 

Premieră națională la Buzău. Cei 2.000 de elevi ai celei mai mari școli din municipiul Buzău, Școala nr. 11, vor reveni, luni, la cursuri într-o unitate de învățământ care este  100% verde. Este vorba despre proiectul ”Școala Circulară” implemenatat în școala buzoiană și ajuns acum la final.

Conceptul de ”Școală Circulară” presupune utilizarea resurselor naturale și reducerea pierderilor și a costurilor. Concret, Școala nr. 11 va fi singura unitate de învățământ unde apa meteorică va fi colectată și reutilizată. De asemenea, deșeurile vor fi colectate selectiv, iar întregul consum de energie al unității de învățământ va fi asigurat de panouri fotovoltaice montate pe clădire.

Mai exact, apa folosită la toaletele elevilor va fi asigurată din rezerva strânsă din apa meteorică. Din același bazin va fi asigurat și necesarul de apă pe care unitatea trebuie să-l aibă și să-l folosească în cazul producerii unui incendiu. De asemenea, apa de ploaie colectată va iriga și sera didactică, construită în ultimele luni, în cadrul acestui proiect, în curtea școlii.

Conceptul de ”Școală Circulară” este relativ nou și descrie un circuit economic în care, încă din faza de design, totul se proiectează în așa fel încât ceea ce intră într-un produs sau proces, se încadrează în două categorii: fie este o componentă biodegradabilă, fie este o componentă cu 100% potențial de reciclare. Valoarea acestui proiect a fost de circa 2 milioane de euro, iar Primăria Buzău a contribuit cu circa 200.000 de euro.

Related posts