REZULTATE OARECUM AȘTEPTATE, DAR ȘI SURPRIZE

PSD este marele învingător al alegerilor din 6 decembrie în județul Buzău. Atât la Senat, cât și la Camera Deputaților, social democrații au reușit să trimită în Parlament cei mai mulți candidați. Astfel, la Senat, PSD a obținut un procent de 46,6 la sută, iar la Camera Deputaților, 47,78%. În aceste conditii, dar și în situația în care PMP nu intră în Parlament, PSD si-ar putea  adjudeca la Buzău 7 mandate parlamentare, două de senatori și cinci de deputați. Astfel, ar putea fi senatori Lucian Romașcanu și Liliana Sbîrnea, iar deputați, Marcel  Ciolacu, Andi Cristea, Romeo Lungu și Laurențiu Țepeluș. După redistribuire, ar putea prinde un post de deputat și al cincilea candidat pe lista PSD, Claudiu Damian

PNL Buzău a obținut un scor de 16,49 la sută, la Senat, și 16,52, la Camera Deputaților. În aceste condiții, liberalii vor trimite în Parlamentul României un deputat, Gabriel Avrămescu, și un senator, pe Vlad Pufu, însă doar în cazul în care, la nivel național, la Senat, PMP nu va face pragul electoral de 5 la sută. Alianța USR Plus a reușit un rezultat destul de slab la scrutinul de ieri, în județul Buzău, mult sub media pe țară a alianței. Astfel, la Senat, alianța a obținut un procent de 8,79 la sută, iar la camera Deputaților, 8,79 la sută. În acest caz, USR Plus îl va trimite în Camera Deputaților pe Emanuel Ungureanu.

În schimb, un rezultat peste așteptări a avut PMP Buzău. La Senat, organizația condusă de Adrian Mocanu a reușit un procent de 9,42 la sută, iar la Camera Deputaților, 8,82 la sută. Dacă la nivel național, PMP va face pragul de 5 la sută, atunci Dorin Bădulescu are șanse mari să obțină un nou mandat de senator. În schimb, Adrian Mocanu nu va mai prinde un post de deputat.

La fel ca și în țară, Alianța pentru Unirea Românilor este supriza alegerilor parlamentare în județul Buzău.  La Senat, gruparea condusă de George Simion a obținut 8,09 la sută, iar la Camera Deputaților, 7,69 la sută. Astfel, noua formațiune politică este sigură de un loc în Camera Deputaților, mandat care îi va reveni generalului în rezervă Nicolae Roman.

Marele perdant al alegerilor parlamentare din data de 6 decembrie este PRO România. Deși nu a reușit să treacă pragul de 5 la sută, în județul Buzău, formațiuunea lui Victor Ponta a obținut totuși peste 7 la sută din numărul de voturi valabil exprimate.

Related posts