PSD, CÂȘTIGĂTOR – AUR, MAREA SURPRIZĂ

La alegerile parlamentare, de ieri, Partidul Social Democrat a obtinut cel mai mare scor, urmat de PNL si USR PLUS.

Conform datelor Autorităţii Electorale Permanente, după numărarea a peste 99% din voturi, PSD este pe primul loc, cu 30% din voturi la Senat şi puţin sub 30% la Camera Deputaţilor. Pe locul doi este PNL cu peste 26% dintre voturile exprimate, iar pe locul 3, USR-PLUS cu aproape  16% din voturi.

Marea surpriză o constituie scorul realizat de AUR, o formaţiune politică nou înfiinţată şi aproape necunoscuta, puţin promovată de canalele media clasice. AUR a obținut peste 9% din voturile exprimate şi va intra cu siguranţă în Parlament.

Marii perdanti sunt PMP si Pro Romania, care nu au atins pragul electoral de 5 la suta, ceea ce inseamna ca nu vor intra in Parlament.

Dupa anuntarea rezultatelor finale, incep negocierile si jocurile politice, pentru a se forma o majoritate in noul legislativ.

In ceea ce priveste prezenta la vot la scrutinul de ieri, aceasta  a fost cea mai scazuta din ultimii 30 de ani.  Pana la inchiderea sectiilor de vot, peste 5,7 milioane de români au ales sa treaca pe la urne, asta insemnand numai 31,84 la suta dintre alegatorii cu drept de vot.

În mediul urban au fost cu 458.265 de voturi mai multe decât în mediul rural.
Județul Mehedinți conduce în topul prezenței la vot, cu peste 40 la suta ,  urmat de Olt  si Teleorman , fiecare cu putin peste 37%.
Județul cu cea mai scăzută prezență la urne este Vaslui, 23,14%, urmat de Ialomița,  Iași și Tulcea, cu procente cuprinse intre 25 si 27 la suta.  Judetul Buzau s-a situat si de aceasta data peste media pe tara, cu 33,06 la suta prezenta la vot.

Related posts