VENITURILE PENSIONARILOR VOR CREȘTE ANUL VIITOR

Vin vești bune pentru pensionari din partea Ministrului Finanțelor Florin Cîțu. Acesta a anunțat noi măriri de pensii în 2021 și 2022, după majorarea  cu 14 % care a avut loc în luna septembrie a acestui an. Ministrul Finanțelor a făcut ieri bilanțul unui an de guvernare. Florin Cîțu a declarat ca veniturile pensionarilor vor creste in 2021, 2022 și 2023, prin majorarea punctului de pensie, fara sa lanseze insa un procent. Si alocațiile pentru copii se vor dubla în următorii doi ani.

De asemenea, ministrul a precizat că veniturile persoanelor care lucrează la stat vor crește în 2021, motivând procesul de digitalizare, dar și o colectare mai bună. Este vorba despre o creștere care ar putea depăși cu un punct procentual suma din acest an.

Ministrul Finanțelor a precizat că noul buget va fi prezentat după învestirea Guvernului. De asemenea, Cîțu a mentionat că noul buget nu va aduce creșteri ale taxelor.

Întrebat despre un plan de creştere a salariului minim pe economie, ministrul Finanţelor a declarat că nu are cunoştinţă despre discuţii în acest sens.

În ceea ce privește posibilitatea unui acord cu Fondul Monetar Internațional, Florin Cîțu a declarat că exclude această ipoteză.

“Exclud varianta unui acord cu FMI. Am arătat în acest an că dacă ai câștigat încrederea piețelor și investitorilor, poți să finanțezi un deficit mare, fără să ai nevoie de instituții financiare internaționale. Avem finanțare pentru anul acesta. Este acoperit aproape 97% din necesarul de finanțare”, a declarat Florin Cîțu, Ministrul Finanțelor.

Creșterea pensiilor va depinde de încasările la buget, care depind la rândul lor de mersul economiei.

Iar economia a scăzut anul acesta cu 4%, după cum estimează finanțele, iar alte prognoze sunt și mai pesimiste.

Ca să facă față cheltuielilor în creștere, guvernul s-a împrumutat masiv. Datoria publică s-a majorat cu 6,5% în 2020 și e de așteptat să crească în continuare.

Se estimeaza ca datoria publica va ajunge in 2021 pana aproape de 55 la suta din PIB.

Abia în decembrie, odată cu bugetul pentru 2021, vârstnicii vor afla pe ce  venituri se vor putea baza anul viitor. Legea, care prevede creșterea pensiilor cu 40 la sută din septembrie, a fost contestată de Guvern la Curtea Constituțională, iar judecătorii CCR se vor pronunța, cel mai probabil pe 25 noiembrie.

Related posts