ȘI MAI SĂRACI, DIN CAUZA PANDEMIEI

COVID-19 ne-a făcut şi mai săraci decât eram. Iar acest lucru se reflecta si din numarul de someri pe care l-a inregistrat Romania, in crestere fata de anul trecut.
Monitorul Social a lansat un nou infografic despre situaţia şomajului înregistrat la 30 iulie 2020, conform datelor Ministerului Muncii şi Protecţiei sociale.
Astfel, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul total al şomerilor a crescut cu 1%. Cele mai afectate sunt femeile, numărul celor care au un loc de muncă scăzând într-o proporţie mai mare decât în cazul bărbaţilor.   Criza sanitară a avut efecte şi asupra absolvenţilor. Astfel, dacă la sfârşitul trimestrului II din 2019 absolvenţii a maxim 8 clase reprezentau 61% din totalul şomerilor, acum ponderea lor a crescut la 68%.   Deşi rata totală a şomajului este relativ scăzută -3%, ea afectează diferit zonele dezvoltate şi pe cele sărace: în unele judeţe, precum Ilfov si  Timiş este sub 1%, în timp ce în altele, cum ar fi  Dolj, Buzău si Mehedinţi depăşeşte 6%.   Cei mai multi someri neidemnizati sunt din randul absolvenţilor de învăţământ primar sau chiar fără studii, reprezentand peste 34 la suta din total. In acest moment, Romania are mai multi someri decat oricand in ultimii trei ani.

Datele mai arată că România rămâne un pol al sărăciei europene. Cei 10% cei mai săraci români care muncesc câştigă sub 974 de euro pe an. Concret, aproape un milion de persoane care muncesc câştigă sub 3 euro pe zi. Ponderea în totalul naţional al veniturilor ce revin  populaţiei cu cele mai mici venituri este de doar 2% din totalul veniturilor. Este cea mai mică proporţie înregistrată în Uniunea Europeană.  Cât priveşte bogaţii României, doar 7% din populaţie  are bani în conturi şi proprietăţi mai mari de 100.000 de dolari americani sau mai mult. Acest nivel este mai mic comparativ cu alte ţări din Europa de Est şi foarte mic, comparativ cu Europa de Vest.  Românii cu averi mai mari de un milion de dolari reprezintă doar 0,21% din populaţie.   La modul general, structura societăţii româneşti este una piramidală, românii cu averi sub 100.000 de dolari americani reprezentând 9% din total.

Related posts