România rămâne şi în acest an, un pol al saraciei, intre tarile Uniunii Europene. Tara noastra se clasează pe locul 31 în clasamentul european al puterii de cumpărare, cu aproximativ 60% sub media europeană.
Daca europenii au in medie o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de peste 13 mii de euro, anul acesta în România, puterea de cumpărare pe cap de locuitor este de 5.600 euro.
Si mai ingrijorator este faptul ca diferentele dintre bogati si saraci sunt tot mai mari, iar asta se vede in randul cetatenilor din orasele mari, unde puterea de cumparare este de doua -trei ori mai mare decat in orasele mai mici.
Astfel, locuitorii din capitală au puterea de cumpărare cu peste 81% mai mare, în comparaţie cu media naţională. De asemenea, bucureştenii au veniturile pentru cheltuieli şi economii de trei ori mai mari faţă de locuitorii din judeţul cu cea mai mică putere de cumpărare, Vaslui.
Pe regiuni, românii din vestul şi din centrul ţării au o putere de cumpărare peste medie, iar cei din Oltenia şi Moldova sunt la polul opus.
La nivel european, clasamentul este deschis de micul stat Liechtenstein, ai cărui locuitori au o putere de cumpărare de peste 60.000 de euro pe an, cu 20.000 de euro în plus faţă de elveţieni. Germania este abia pe locul 8, iar Suedia – pe 10.
Noi suntem pe locul 31, după Ungaria, care are o putere de cumparare mai mare cu peste o mie de euro.
Practic, puterea de cumpărare ia în considerare 2 variabile : veniturile şi preţurile. In contextul pandemiei, veniturile au avut de suferit in anumite sectoare, iar de cealalta parte, preturile au crescut la anumite categorii de produse si servicii.
Studiul, care ia în calcul 42 de state, arată că puterea de cumpărare medie a europenilor a scazut cu 5 %,fata de 2019, tendinţă care poate fi atribuită în principal răspândirii COVID-19 şi impactului economic rezultat,
Ultimele clasate în acest top sunt Republica Moldova şi Ucraina.