PRIMELE DOZE DE VACCIN ANTI-COVID AJUNG ÎN DECEMBRIE

Primele doze de vaccin anti-COVID-19 ar putea ajunge în România încă de la finalul lunii decembrie, iar in cel mai pesimist scenariu, in ianuarie.

Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat ca, intr-o prima faza vor ajunge  cel puțin 2,4 milioane de doze de vaccin  de la una dintre companiile producatoare și tot atâtea de la Pfizer, suficiente pentru a vaccina personalul medical și pentru a începe vaccinarea și la categoriile vulnerabile și angajații din domeniile esențiale.

Vaccinul se face în două doze, la interval de câteva săptămâni.

El a mai spus că deja România a pregătit necesarul pentru transportul și stocarea vaccinului, care necesită condiții speciale.

Principalul centru de stocare în România va fi Institutul Cantacuzino. Vor exista încă 6 centre regionale, în 6 spitale militare care vor fi prevăzute cu acele congelatoare de minus 80 de grade care au capacitate de stocare a unui număr mare de doze. Potrivit strategiei, producătorul vaccinului va asigura distribuția până la nivelul acestor centre regionale.

Pentru celelalte vaccinuri, care nu necesită congelatoarele speciale, producătorul asigură transportul până la un depozit central.

Vaccinarea se va face pe baza unor programări dat fiind că  dozele rezistă doar 4-5 zile după ce sunt scoase din congelatoarele speciale.

Centrele de vaccinare vor fi organizate la nivelul spitalelor, pentru personalul medical, și vor fi înființate centre de vaccinare fixe și mobile, pentru a ajunge și în zonele rurale și la persoanele cu dizabilități.

În ceea ce privește personalul implicat în campania de vaccinare, coordonatorul campaniei spune că va exista personal de triaj, personal medical care va face vaccinul și persoane care vor face înregistrările în sistem. Va exista, de asemenea, personal care să asigure protecția echipelor de vaccinare. Este vorba despre angajați ai Ministerului Sănătății, Ministerului Apărării și Ministerului de Interne.

El a mai spus că va exista și o campanie de informare privind vaccinul, o platformă în care fiecare persoană poate să găsească cele mai importante informaţii despre vaccinare şi despre tipurile de vaccinuri.

Preşedintele Klaus Iohannis, a avut, astăzi, la Palatul Cotroceni, o şedinţă cu miniştrii Apărării, Sănătăţii şi de Interne, pentru a clarifica toate aspectele care ţin de campania de vaccinare anti-COVID în România.

Related posts