DOVLECI URIAȘI, VEDETE PE ȘOSEAUA EUROPEANĂ

Sezonul dovlecilor abia a început, dar la Buzău campionii au fost deja desemnaţi. Vedeta acestui an este un bostan de 150 de kilograme crescut în grădina lui  Ionel Horhocea, cel mai mare producător de dovleci din județ. În fața casei sale din comuna Poșta Câlnău, buzoianul are o adevărată expoziție de dovleci, de toate soiurile și mărimile. „Vedeta” expoziției, bostanul uriaș de peste 150 de kg, a crescut din seminţe aduse din America și a fost cărat de Ionel Horhocea din grădină împreună cu alte patru persoane.

Fermierul din Poșta Câlnău spune că dovlecii produși în 2020 nu se apropie de dimensiunile gigant din trecut, din cauză că producţia din acest an a fost afectată de secetă.

Ionel Horhocea are la vânzare dovleci pentru supă cremă, care sunt mai consistenţi, un soi de dovleac pentru plăcintă, care are o pulpă mai consistentă, foarte dulce, şi bostani decorativi. Ferma sa a depăşit un deceniu de existenţă şi a ajuns la o producţie anuală de peste 20 de tone de dovleci, din seminţe aduse din toate colţurile lumii.
În zonele în care se cultivă intens dovlecii, aceştia sunt folosiți de gospodine la supe, adăugat în tocană sau preparat piure, ca garnitură. Produsul culinar de bază este plăcinta de dovleac, coaptă la vatră, o reţetă care este transmisă din generaţie în generaţie.
Agricultorul din Poșta Câlnău este şi organizatorul unui festival anual dedicat aromatei legume. Din cauza pandemiei, în acest an, el a fost nevoit să anuleze evenimentul.

Related posts