NORME SANITARE PENTRU DESCHIDEREA ȘCOLILOR

Elevii vor intra în școală pe 14 septembrie doar dacă părinții lor semnează o declarație pe propria răspundere, altfel nu sunt primiți la ore. Condiționarea accesului în școală pentru elevi apare in ghidul normelor sanitare publicat ieri de Ministerul Sanatatii. În acest formular părinții declară faptul ca in ultimele 14 zile copilul nu a avut simptome precum tuse, febra, dureri in gat sau dificultati de respiratie, nu a fost diagnosticat cu COVID-19 sau nu a intrat in contact direct cu o persoana testata pozitiv. De asemenea, parintele se angajeaza ca nu isi aduce copilul la scoala daca prezinte simptome specifice infectiei cu noul coronavirus

  • Copilul nu a prezentat simptome specifice unei afectiuni cu potential infectios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc)
  • Copilul nu a fost diagnosticat cu COVID-19
  • Copilul nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv pentru această afecțiune.
  • Nu voi aduce copilul în colectivitate dacă prezintă simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc).

În declarație este prevăzută și situația în care școala se va întrerupe și elevii vor reveni la cursuri.

Ghidul normelor sanitare conține o serie de “principii generale” a căror respectare ar trebui să limiteze răspândirea infecţiei cu virusul SARS-CoV2. Se va respecta distanţarea de un metru, iar acolo unde acest lucru nu este posibil, se vor monta separatoare. Purtarea măştii este obligatorie de către toți elevii, toți profesorii si personalul auxiliar in interiorul scolii.

Elevii vor fi instruiţi să nu interacţioneze fizic -nu se vor îmbrăţişa, nu îşi vor atinge reciproc mâinile şi nu vor sta aproape unul de celălalt.  Nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activităţi care implică schimbul de obiecte. Elevii nu vor consuma în comun mâncarea sau băuturile şi nu vor schimba între ei obiectele de folosinţă personală, gen telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării.

Conform documentului, acolo unde este posibil, se va asigura decalarea pauzelor încât să fie limitat numărul de persoane prezente în grupurile sanitare şi în curtea şcolii, cu scopul respectării distanţării fizice. Intervalele aferente recreaţiilor vor putea fi stabilite în mod eşalonat pentru fiecare clasă, acolo unde este posibil, iar elevii vor fi supravegheaţi pe toată durata pauzelor de către cadrele didactice.

Proiectul este în dezbatere publică, iar  implementarea măsurilor recomandate în ghid nu elimină riscurile de transmitere a virusului SARS-CoV-2, ci doar contribuie la diminuarea acestora.

Related posts