ROMÂNIA CREEAZĂ ÎNGRIJORARE ÎN EUROPA

Situaţia îmbolnăvirilor cu Covid-19 din România stârneşte îngrijorare şi peste graniţe. Tot mai multe țări impun restricții sau interzic complet accesul românilor pe teritoriul lor, din cauza numărului mare de cazuri de coronavirus din România.

În acest moment, 20 de țari – cele mai multe dintre ele din Uniunea Europeană – restricționează accesul persoanelor care vin din tara noastra. România este în primele cinci țări cu cea mai mare rată a infectărilor la suta de mii de locuitori din Uniunea Europeană.

Belgia anunță că a inclus România în zona portocalie a statelor pentru care se pot stabili măsuri speciale COVID-19, iar de  mâine vor fi reguli noi și la frontiera cu Ungaria.

Cei care vin din țara noastră vor fi supuși unei examinări medicale, iar dacă nu există suspiciuni legate de infectare vor putea intra în Ungaria, însă vor trebui să stea în carantină sau în izolare pentru 14 zile, cu excepția situațiilor în care prezintă rezultatele a două teste negative.

Tot  de mâine, turiștii care călătoresc cu mașina în Grecia sunt obligați să prezinte, la singurul punct rutier deschis, cel de la Kulata, un test cu rezultat negativ, în limba engleză, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.

Între timp, platforma electronică de înregistrare a călătoriilor a redevenit disponibilă după ce a fost blocată timp de două zile.

Austria s-a alăturat statelor care au impus restricţii de călătorie pentru români. Cine nu are un test negativ, făcut în ultimele patru zile, va intra în carantină, iar cine nu respectă regula va fi amendat cu peste 1.400 de euro.

Norvegia, Finlanda și Malta nu permit deloc pentru moment accesul celor care vin din România. Alte state precum Estonia, Lituania, Letonia, Irlanda, Slovenia și Slovecia ne obligă să stăm în izolare 14 zile după sosire.

În Cipru, românii sunt primiți doar dacă au un test negativ la testarea pentru Covid-19, făcută cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în această țară.

România nu a fost inclusă nici de Guvernul de la Londra pe lista țărilor considerate cu risc redus. Cei care vor merge în Marea Britanie sunt obligați să stea în regim de autoizolare.

In tara, ca urmare a restrictiilor impuse de tarile mai sus mentionate, solicitarile romanilor pentru testare COVID-19 au crescut semnificativ. Laboratoarele din Romania au fost asaltate de cereri, iar la unele centre de testare se lucrează în ture, dar chiar si asa tot nu pot fi acoperite toate solicitările.

În toată ţara sunt 113 laboratoare acreditate prin ordin de ministru pentru depistarea virusului SARS-CoV-2. Pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie urgentă de testare, ministerul Sănătăţii a publicat pe site-ul instituției lista tuturor centrelor, cu adrese şi numere de telefon. În Romania, acum se pot face în jur de 18 mii de teste pe zi.

Related posts