„LEGEA PORCULUI” ÎI SPERIE PE CRESCĂTORI

Țăranul român va mai putea crește porci în propria ogradă, fără să riște sancțiuni, doar dacă va respecta noi reguli de biosecuritate impuse de Guvern. „Legea porcului”, aflată acum în pregătire, îi va obliga pe micii crescători la cheltuieli însemnate, pentru a-și ține porcii din ogradă feriți de boli.

Soții Ilie, din Mărăcineni, cresc doi purcei și, pentru că au de gând să mai cumpere câțiva, s-au apucat să extindă cotețul. Sunt însă bulversați, după ce au aflat că Statul le pregătește noi reguli de creștere a porcilor.

Conducerea Autorității Naționale Sanitar Veterinare a anunțat că „Legea porcului”, aflată acum în lucru, îi vizează și pe țărani. Ei trebuie să igienizeze spaţiile, adăposturile unde sunt deţinuti porcii, nu pot intra în gospodărie cu încălţămintea şi îmbrăcămintea cu care merg pe stradă sau în pădure. Trebuie, de asemenea, să amenajeze o zonă unde să se dezinfecteze la intrarea în gospodărie. Țăranul nu va mai avea voie să hrănească animalele cu resturi alimentare sau alimente care provin din carnea de porc gătită în familie.

Nici tinerii nu văd cu ochi buni restricțiile prevăzute în proiectul de lege. Aceștia spun că nu trebuie o lege pentru a impune măsuri pe care fiecare gospodar trebuie să le respecte de la sine, pentru sănătatea propriei familii.

„Legea porcului” va reprezenta o lege importanta ce va fi dezbatuta in Parlament. Din precizarile conducerii Autorității Naționale Sanitar Veterinare reiese ca actul normativ va fi intocmit in acest an, insa sunt sanse minime sa intre in vigoare in 2020, mai ales ca in toamna vor fi alegeri.

Related posts