Alina Răducan
A urmat cursurile Academiei de Arte Culinare din Franța, a absolvit Horeca School din București, este membru al Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism, al World Association of Chef’s Societies și al Guerrrila Cooking Brașov. Recent s-a întors de peste hotare, gata să aducă în tigăi și farfurii savoarea din bucătăria fiecărui restaurant prin care a trecut. Chef Cristi Ice (Cristi Dobre) este pregătit ca în acest week-end să vă surprindă cu un Street Festival cu gust de pește. Cum s-a îndrăgostit de bucătărie, cum a ajuns în fruntea bucătăriilor din mari restaurante europene și până unde vrea să ajungă cu conceptul ”Ice & Fire Street Food by Cristi Ice”, aflați într-un interviu acordat în exclusivitate Săptămânalului Scurt pe 2.
Alina Răducan: Cum a pornit această pasiune pentru bucătărie?
Chef Cristi Ice: Pasiunea pentru gătit a pornit în jurul vârstei de 12 ani, când am început să fac teste cu tigaia sau tuciul, atunci când părinții mei nu erau acasă, în încercarea mea de a copia tot ceea ce gătea mama. Apoi am trecut la un nivel mai avansat, atunci când am început să „fur” de la bunica anumite preparate. Terminând studiile, la majorat, am pornit în pribegie pe drumurile străinătății, m-am școlit în Franța, am lucrat în Europa (Danemarca, Suedia, Norvegia, Guernsey State, Anglia, Cipru, Scoția, Țara Galilor, etc.) conducând mai multe restaurante în ultimii 8 ani.
A.R.: De ce calități are nevoie un bucătar pentru a se remarca?
C.I.: Pentru a se remarca, un bucătar are nevoie, în primul rând, de o echipă puternică, pentru a-l susține, de cunoștințe temeinice de gastronomie, pasiune foarte multă, cu mențiunea ca aceasta să nu fie confundată cu o muncă asiduă, de 14-16 ore pe zi. Un Chef are nevoie de un program de maxim 10 ore pe zi, 5 zile pe săptămână pentru a-și putea odihni mintea și trupul, pentru a-și pune în valoare creativitatea, inventivitatea și pentru a face calitate în cantitate.
A.R.: Ai fost chef pe diferite niveluri în mari bucătării din afară și din România. Care crezi că sunt diferențele? Unde ți-a plăcut cel mai mult?
C.I.: Într-adevăr, am lucrat în multe bucătării din Europa și am avut câteva încercări de a lucra pe termen mai lung și în bucătării din România. Din păcate, există ușoare diferențe între bucătăriile românești și cele de peste hotare, în ceea ce privește utilarea, programul de lucru, ori investițiile administratorilor de restaurante în dezvoltarea personalului. Însă, în ultimul an de când sunt în țară, luând contact cu diferite asociații, chefi, restaurante, pot spune cu mândrie că se vad progrese extraordinare față de anii precedenți. Și gastronomia românească concurează la nivel înalt cu țările cu renume gastronomic (ex: Asociația ANBCT a participat la competiții internaționale de gastronomie de unde s-a întors cu medalii de aur , argint și bronz pe diferite secțiuni gastronomice). Nu pot spune ca am un loc preferat, din fiecare țară și implicit bucătărie în care am lucrat, am reușit să “fur” secrete. Pe acestea le-am colecționat într-un document foarte valoros pentru mine, deoarece în viitorul apropiat vreau să le împărtășesc tuturor într-o carte cu specialități culinare din întreaga lume.
A.R.:Week-end-ul acesta organizezi un mare Festival de Street Food. La ce să ne așteptăm?
C.I.: Mi-am propus să pun Buzăul pe harta culinară a țării, prin aducerea în orașul nostru a Festivalului Peștelui și Fructelor de Mare – Ice & Fire Street Food. Evenimentul va avea loc în perioada 19-21 aprilie, în Piața Dacia. În cele trei zile de festival, buzoienii vor avea ocazia de a savura deopotrivă mâncăruri exotice și preparate tradiționale din zonele pescărești ale României. Celor care ne vor răspunde invitației le vom pregăti bunătăți precum midii în sos de vin, creveți tempura, doradă și păstrăv pe pat de sare neagră, somon și creveți Black Tiger Teriyaki, storceag de nisetru, Paella, Jambalaya și multe alte preparate din pește și fructe de mare. Sâmbătă, voi avea un show culinar împreună cu echipa de la Guerilla Cooking din Brașov, demonstrație în cadrul căreia vom prezenta, de la A la Z, rețeta Storceagului de Nisetru, dar și alte surprize. În Duminica Floriilor vom continua petrecerea începând cu orele 12:00 până seara târziu. Cei mai răsfățați vor fi sărbătoriții zilei, care vor avea parte de surprize din partea echipei de Chefi. Așadar, Florini, Florinele, Narcise și Zambiluțe, vă așteptăm cu drag să petreceți alături de noi! Vineri și Duminică vom avea concursuri cu premii surpriză.
A.R.: Deși în marile orașe Street Food-ul este deja un brand, la Buzău este un concept mai timid. Crezi că acesta va reuși pe viitor să fie tot mai apreciat?
C.I.: Într-adevăr, în Orașul Buzău, conceptul de street food este unul mai timid, însă sunt foarte încrezător că buzoienii noștri vor fi foarte deschiși și receptivi la tot ceea ce implică acest concept, pentru că ne bazăm rețete originale, ingrediente de calitate, pe gusturi rafinate și profesionalism. Sper ca buzoienii să se bucure și să mă sprijine în acest proiect și îmi doresc ca Buzăul să se remarce și prin acest concept de Street Food de calitate. Fiind foarte încrezător în succesul proiectului, festivalul de la Buzău este un deschizător de drumuri, acesta urmându-și cursul și în alte orașe din țară, cu același concept ‚”Ice & Fire Street Food by Cristi Ice”.
A.R.: Unde te pot găsi cei care vor să-ți guste preparatele, sau să se inspire din munca ta?
C.I.: Cei care vor sa îmi facă onoarea să îmi guste preparatele mă pot găsi, în primul rând la festival, iar în restul timpului, pot merge la o oază de relaxare și gastronomie de calitate la Restaurantul OPPIO pe Bulevardul N. Bălcescu nr. 47, unde sunt Head Chef în cadrul unei echipe profesioniste de bucătari buzoieni. În mediul virtual îmi puteți urmări activitatea pe paginile de facebook Cristi Ice sau Ice & Fire Street Food .